Alfa-college
Groningen

GEANNULEERD: Inspiratiesessie bewegen 0-6 jaar

Voor iedereen die werkt met het jonge kind

GEANNULEERD

Helaas is de Inspiratiesessie bewegen 0-6 jaar op 20 juni geannuleerd wegens te weinig aanmeldingen. Het is gebleken dat het een erg drukke tijd is met wandel- en zwemvierdaagses, schoolreisjes en andere evenementen. We hopen we op een ander (rustiger) moment in het jaar deze sessie opnieuw te kunnen organiseren.


Op dinsdagavond 20 juni organiseren Huis voor de Sport Groningen en het Alfa-college Sport en Bewegen de tweede editie van de Inspiratiesessie bewegen 0-6 jaar. Een bijeenkomst boordevol informatie over bewegen met het jonge kind. Met o.a. workshops waarbij je inspiratie en ideeën opdoet die meteen toepasbaar zijn in jouw dagelijkse praktijk. Ben jij een professional die werkt met deze doelgroep, dan nodigen we jou van harte uit! 

Yrsa Wagemaker van Huis voor Beweging zal als gastspreker de avond openen en neemt je mee in haar interessante verhaal. Waarom is bewegen zo belangrijk en hoe lukt het ons om meer beweging in de dag te krijgen? Ze heeft met Huis voor Beweging veel erkende interventies op het gebied van bewegen en gezondheid en voor verschillende doelgroepen. Yrsa gaat ons meenemen in haar enthousiasme om meer met kinderen te bewegen. Het nut, de noodzaak en de kansen hiervan.

Na de opening van Yrsa zal Nynke van der Schaar haar presentatie geven. Nynke is al jarenlang docent op het Alfa-college en werkt nu op de MKOB opleiding (Medewerker Kinderopvang Onderwijs en Bewegen) Ze heeft een duidelijk verhaal over verschillende invalshoeken op bewegen en de invloed die we daarop kunnen uitoefenen. Nynke zal ons meenemen in haar onderzoek naar meer bewegen in de dag, het beter benutten van de MKOB student en wat daarvoor nodig is 

Na deze inspirerende sessie kun je verschillende workshops volgen. Er zijn workshops speciaal voor pedagogisch medewerkers die inspiratie willen opdoen voor beweegprogramma’s voor kinderen. Deze workshops worden gegeven in twee workshoprondes van circa 45 minuten per ronde. Je kunt dus twee verschillende workshops volgen. Bij het aanmelden via het aanmeldformulier schrijf je je meteen in voor de workshop(s) van jouw keuze. 

Daarnaast is er speciaal programma voor mensen die over beleid gaan in hun organisatie. Bij dit programma zal Yrsa een workshop geven over hoe je een veelzijdige beweegdag voor het jonge kind organiseert. Gevolgd door een podcast waarbij je aan kunt sluiten aan een gesprekstafel. Het wordt een dialoogsessie waarbij we met elkaar in gesprek gaan over verschillende stellingen. 

Het programma 

18.30 uur – Inloop en ontvangst 
19.00 uur – Opening door Yrsa Wagemaker van Huis voor Beweging over het nut, de noodzaak en de kansen van het bewegen met kinderen. Presentatie Nynke van der Schaar, docent Alfa-college. 
19.45 uur – Workshop ronde 1 
20.30 uur – Pauze 
20.45 uur – Workshop ronde 2
21.30 uur – Afsluiting  

Meld je nu aan voor de inspiratiesessie

We ontmoeten je graag op de inspiratiesessie bewegen 0-6 jaar van Huis voor de Sport en het Alfa-college in Groningen op de locatie Kardingerweg 48.

Meld je nu aan via deze link!

Toegangsprijs: €10,-

Graag tot ziens op 20 juni! 

  • Workshop 1

    Beweegkriebels

    Een workshop door Kim Noteltiers, kennis themaregisseur van de Vitaliteitscampus en voorheen docent en vakleerkracht op het Alfa-college. Bij de workshop Beweegkriebels wordt stilgestaan bij het belang van bewegen bij de allerjongste kinderen, over een actieve leefstijl en over het aanbieden van beweegmogelijkheden. Beweegkriebels inspireert met voorbeelden  en maakt je enthousiast over bewegen met de jongste kinderen. Kim laat je kennismaken met verschillende oefeningen die direct meegenomen kunnen worden naar de praktijk.  
  • Workshop 2

    Stoeispelletjes met jonge kinderen

    Een workshop door Maaike van Leusden van Huis voor de Sport Groningen. Maaike is jarenlang judoka geweest en heeft heel veel lesgegeven aan jonge kinderen op de judo school en als vakleerkracht in het onderwijs. Ze neemt je mee langs veel kleine spelletjes die toepasbaar zijn op de werkvloer. 
  • Workshop 3

    Risicovol spelen

    Een workshop door Hans Wolthuis. Hans is docent op de Hanzehogeschool en vakleerkracht in het bewegingsonderwijs. Hoe vaak roepen we nou eigenlijk: ‘Pas op’, of ‘dat is gevaarlijk!’. Maar is dat ook zo? Gevaar en risico mogen we niet met elkaar verwarren. Het zijn sowieso twee verschillende begrippen. Risicovol spelen is iets dat kinderen van nature doen! Spelen is hoe de natuur bedacht heeft om te leren. De opwinding, spanning en trots die kinderen ervaren tijdens het ontdekken en opzoeken van hun grenzen, maakt dat kinderen risicovol spelen heel leuk vinden.
  • Workshop 4

    Beweegtoppers

    Een workshop door Mark Nicolai, Mark is Projectleider Skillsbox en docent onderzoeker vanuit het Alfa-college voor het project Beweegtoppers en Loes Mombarg is docent onderzoeker vanuit de Hanzehogeschool met o.a. ook het project startvaardig. Beweegtoppers is een bewegingsonderwijs methode voor het jonge kind. Op dit moment ligt er een 18 weeks lesprogramma klaar voor groep 1 en 2 en willen we het doorontwikkeling voor de kinderopvang. Er zijn startvaardig lessen gericht op veelzijdige brede motorische ontwikkeling voor in de gymzaal gecombineerd met een buiten les programma. De sporten worden opgesplitst en basisvaardigheden en daar wordt met deze lesmethode mee geoefend. Het lesprogramma wordt voor iedereen beschikbaar gesteld. Beweegtoppers is op dit moment nog in ontwikkeling en wordt nog beter gemaakt. Ook de tools die we de groepsleerkrachten of pedagogisch medewerkers mee willen geven worden nog aangevuld. 
  • Workshop 5

    Bewegen op muziek

    Een workshop door Milou Middendorp, dansdocent op het Alfa-college en professioneel danser. Milou heeft haar opleiding gehad aan de dansacademie van Lucia Marthas. Je krijgt een inspiratielijst met muziekjes om tijdens je werk de voetjes van de vloer te krijgen bij de kinderen. 
  • Workshop 6

    Jong op de fiets

    Een workshop door Rutger Kussendrager en Remko Spelde van Huis voor de Sport Groningen. Onder andere leraren maken zich zorgen over het groeiend aantal kinderen dat niet kan fietsen of geen fiets heeft. Er zijn klassen waar maar liefst de helft van de leerlingen niet kan fietsen. Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat de gemiddelde leeftijd waarop kinderen starten met fietsen steeds hoger wordt (>7 jaar) en als ze fietsen is de fietsvaardigheid steeds minder goed. Rutger Kussendrager en Remko Spelde van Huis voor de Sport Groningen nemen je in een workshop mee in de oorzaken hiervan. Rutger is onder andere sportparkmanager en coördineert de fietsstimuleringsprojecten in de provincie. Remko geeft fietslessen op de kinderopvang en in groepen 1/2. Zij bieden je handvatten hoe kinderen fietsvaardiger kunnen worden binnen jullie aanbod en wat voor mogelijkheden er zijn om kinderen te stimuleren om te blijven fietsen.
  • Workshop 7

    Wat kun je (creatief) doen met weinig materialen

    Maaike Jongman-Grob is beweegcoach en docent bij de KNGU. Ze geeft onder andere scholingen in nijntje Beweegdiploma en Bewegen met nijntje. Maaike geeft je veel inspiratie mee om met weinig materialen of goedkope alternatieve materialen aan de slag te kunnen. Via de KNGU is hiervoor ook een e-learning te volgen. 
  • Workshop 8

    Gezonde start, gezonde kinderopvang

    Workshop door Fanny van Eijden, docent op het Alfa-college bij de MKOB opleiding. Wat is een gezonde start? Een uniek programma voor de kinderopvang dat gezond opvoeden van kinderen integraal behandelt. Gebaseerd op onderbouwde inzichten rond leefstijl, opvoeding, diversiteit en kinderopvang. Fanny neemt je mee in de aanpak van Gezonde kinderopvang voor kinderen en medewerkers en dat het écht onderdeel uitmaakt van de dagelijkse praktijk. 
  • Workshop 9

    Technologie in beweging 

    Siegrid is kennisthema regisseur vitaliteit van de vitaliteitscampus van het Alfa-college. Siegrid laat je een deel zien van de technologische hulpmiddelen die er op dit moment zijn om kinderen meer in beweging te krijgen. Onder andere de beweegmuur, de beweegvloer en picco’s komen aan bod.
  • Workshop10

    Gesprekstafel en podcast voor mensen die over beleid gaan “Hoe organiseer je een veelzijdige beweegdag voor het jonge kind”

    Er is een speciaal programma voor mensen die over beleid gaan in hun organisatie. Bij dit programma zal Yrsa dieper ingaan op het ontwikkelen van een veelzijdiger beweegprogramma voor het jonge kind.

    In workshopronde 2 zal er een podcast zijn waarbij Jasper van Buiten als gespreksleider verschillende stellingen en vraagstukken neerlegt om in een dialoogsessie met elkaar in gesprek gaan. 

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed