Alfa-college

Health i Port is grensverleggend

Alfa-college is één van de partners van Health i Port. In dit platform werken partners in verschillende segmenten samen en ontwikkelen en delen zij kennis, met als doel Noord-Nederland op de kaart te zetten als de meest gezonde en vitale regio in Nederland.

Karin Kienhuis, regiodirecteur Groningen van het Alfa-college en tevens bestuurslid van Health i Port: “Wij zijn met het Alfa-college partner in het project Topsportzorgcentrum, waarvan FC Groningen de initiatiefnemer is. Studenten en docenten van onze sportopleidingen werken en leren daarin samen. In de toekomst gaan ook studenten van zorg-, horeca- en zelfs techniekopleidingen in het Topsportzorgcentrum aan de slag.”

Health i Port 

Karin ziet steeds meer verbindingen ontstaan tussen de diverse partners in Health i Port. “We werken bijvoorbeeld intensief samen met een aantal topsportclubs. Zo geven studenten van onze Trainer/Coach-opleiding training aan topsporters van diverse regionale talentencentra en aan de  jonge voetballers van FC Groningen. Nieuwe onderwijsvormen, kennisdeling en samen grensverleggend werken, daar geloof ik in.”

“De ultieme training voor sporter en trainer”

Je verwacht het misschien niet: jonge voetbaltalenten van FC Groningen krijgen training in balsporten, dansen en vechtsport. Die training krijgen ze een keer per week van mbo-studenten van het Johan Cruyff College en van het Alfa-college Sport en Bewegen met het uitstroomprofiel Trainer/Coach. “Jonge sporters en trainers leren met elkaar. De voetballers (groep onder de 15 jaar) krijgen les in andere sporten dan voetbal. We weten uit onderzoek maar ook uit ervaringen van voetballers dat het een grote meerwaarde heeft om je grenzen te verleggen. Zlatan Ibrahimovic heeft bijvoorbeeld baat bij Kung Fu”, aldus Jeffry Snijder. Hij is docent bij de opleiding Trainer/Coach van het Alfa-college. Hij selecteert en begeleidt de studenten die training geven aan de jonge voetballers.   

Niet iedereen mag training geven aan de jonge voetballers van FC Groningen. Jeffry: “Ieder jaar kijken we welke studenten in aanmerking komen. Het is natuurlijk mooi als ze al goed training kunnen geven, maar we vinden het belangrijker dat ze het goed doen op school: de juiste houding, op tijd op school en goede inzet. Verder moeten ze gespecialiseerd zijn in een bepaalde sport.”

Jeffry is enthousiast over de winst voor de voetballers en de student-trainers. Het doel is dat de voetballers zich leren redden in iedere situatie, dus niet alleen in ideale omstandigheden. Het gaat om motorisch leren, leren ‘vechten’ en incasseren en het voorkomen van blessures omdat een breder palet aan spieren wordt aangesproken. “We noemen het de ultieme training. Door andere sporten te doen, leert de voetballer extra vaardigheden die goed van pas kunnen komen. Met de balsporten leer je goed vrij te lopen en aanspeelbaar te zijn. Je krijgt een beter inzicht waar een bal terecht komt en hoe te handelen. Met kickboksen leer je te trappen, ook in bijna onmogelijke situaties. Je incasseringsvermogen wordt groter, waardoor je sneller opstaat na een harde tackle. Van judo leer je goede valtechnieken, met turnen kun je je beter oriënteren in de lucht en heb je meer controle over je lichaam. En dansen? De snelle danspassen zijn moeilijker dan de snelste loopscholing!”
 
Maar ook voor de mbo-studenten is het de ultieme training. “Ze geven les in de sport waar ze goed in zijn, aan topsporters die beweging en vaardigheden snel aanleren. En de studenten leren nog beter lesgeven, in een topsportomgeving. Dat is natuurlijk hartstikke stimulerend!”

Lange sportcarrière 

Ook Jan Arend Vredeveld, pedagoog en fysiektrainer bij FC Groningen voor de voetballers onder de 15, 19 en onder de 23 jaar, is tevreden over de samenwerking tussen onderwijs en FC Groningen.

Health i Port

“Dit trainingsproject is gestart om de jongens veelzijdiger te laten trainen, waardoor ze hun motorische vaardigheden verder vergroten en leren dingen op te lossen. We willen voorkomen dat de jongens de trainingen monotoon vinden en dat ze eenzijdig belast worden. Als je op jonge leeftijd gevarieerd traint, ben je later beter belastbaar, lichamelijk en geestelijk. Ons doel is om goede voetballers op te leiden die in het eerste elftal van FC Groningen kunnen spelen en een lange sportcarrière voor zich hebben.”
Hij vervolgt: “Wij hebben er bij FC Groningen voor gekozen om de voetballers training te geven in andere sporten en niet om elementen uit andere sporten in te bouwen in de voetbaltraining. Hiervoor hebben we samenwerking gezocht met Sport & Bewegen van Alfa-college. De student-trainers van Alfa-college zijn toppers in hun eigen sport. Voor de voetballers is het verfrissend om in een andere omgeving te trainen, met andere trainers.” 
Jan Arend besluit: “Na de training bespreek ik met hen hoe het is gegaan en wat de leerpunten zijn. Ze doen ervaring op en ze leren ervan. Ook voor de studenten is het een fantastisch project.”

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed