Alfa-college
Hoogeveen

Vmbo-leerlingen presenteren sectorwerkstukken

Vmbo-leerlingen theoretische leerweg van het Roelof van Echten College hebben donderdag 16 februari hun sectorwerkstuk gepresenteerd op het Alfa-college in Hoogeveen. Met het sectorwerkstuk verdiepen de vierdejaars zich in de studierichting die ze willen kiezen na het behalen van hun vmbo-diploma.

De leerlingen werden begeleid door studenten en docenten van Alfa-college. Ze waren een aantal dagdelen te gast op de Voltastraat en kregen uitgebreid de ruimte om zich een beeld te vormen van mbo-opleidingen. Xander, Aron en Lorenzo weten het in ieder geval zeker: zij gaan de opleiding Engineering op het Alfa-college volgen. Enthousiast vertellen ze over besturingstechniek, een microcontroller en Arduino, een soort computerplatform. Aron:Wij hebben zoveel op het Alfa-college geleerd en de begeleiding was super.De leerlingen maakten allemaal een eigen werkstuk en hebben er zelfs wat extra uurtjes ingestoken.
Leerling Jojanneke Diphoorn vloog het sectorwerkstuk anders aan: “Ik heb een bijbaan bij Plan Schoonhoven en de horeca is echt mijn ding, maar ik wist nog niet precies welke horeca-opleiding ik wilde volgen. Daar ben ik me in gaan verdiepen en nu weet ik zeker dat het de opleiding Manager Ondernemer Horeca gaat worden.”

Loopbaanoriëntatie

Jurjen Woltjer, docent Business School van het Alfa-college, benadrukt het belang van goede loopbaanoriëntatie: “Om succesvol door te stromen naar het mbo is het belangrijk dat jongeren zich een goed beeld vormen van de opleiding die ze gaan volgen. Het komt voor dat de verwachtingen die leerlingen hebben van een vervolgopleiding niet altijd overeenkomen met de praktijk. De consequentie is dat een leerling gaat switchen of zelfs vertraging oploopt. En dat willen wij en het Roelof van Echten College natuurlijk voorkomen." Decaan Klaas Kroezen vult aan: “Dat zien we ook bij het maken van het sectorwerkstuk. Het komt voor dat een leerling door het maken van dit werkstuk toch nog verandert van gedachten. De samenwerking met het Alfa-college hierbij is bijzonder waardevol, omdat leerlingen op deze manier kunnen ruiken en proeven aan een mbo-opleiding .”
Publieksprijs Docenten van het Roelof van Echten College en Alfa-college beoordeelden de presentaties. Een aantal van hen kregen een aanmoedigingsprijs uitgereikt. Ook familieleden van de leerlingen konden op de sectorwerkstukken stemmen. De winnaars van de publieksprijs blijven nog even geheim. Decaan Klaas Kroezen maakt dit tijdens de diploma-uitreiking bekend.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed