Alfa-college
Groningen

Nieuwe opleiding Technicus Installatietechniek

Alfa-college ontwikkelt met Rijksuniversiteit Groningen en bedrijven nieuwe opleiding Technicus Installatietechniek

Het Alfa-college ontwikkelt een nieuwe mbo-opleiding voor energie en duurzaamheid, voor de technische installatiebranche. Dat gebeurt samen met bedrijven, zoals Engie, Energiewacht Assen, Structon Worksphere en de Rijksuniversiteit Groningen. De samenwerking moet ervoor zorgen dat opleiding straks beter aansluit op de toenemende vraag van bedrijven in Groningen en Drenthe, naar personeel dat op hoger mbo-niveau geschoold is. De provincie draagt bijna 215.000 euro bij aan het project, voor de periode 2017-2020.

Innovatie
Dat het Alfa-college een opleiding samen met bedrijven ontwikkelt, is vernieuwend te noemen. Meestal ontwikkelt het onderwijs opleidingen zelf. Daarnaast is nieuw dat binnen dit project digitale en sociale vaardigheden worden geïntegreerd in de ontwikkeling van technisch vakmanschap. Vanuit de Rijksuniversiteit Groningen wordt een promotieonderzoek uitgevoerd, waarin dit innovatieproces wordt gevolgd en ondersteund.

Talent
Naar verwachting starten de eerste leerlingen in september van dit jaar met de nieuwe opleiding. Het is de bedoeling dat er straks jaarlijks 15 tot 30 talentvolle jongeren worden opgeleid op mbo 4-niveau. Het ontwikkelen van deze opleiding is niet alleen gericht op het maken van een passend aanbod van opgeleiden voor vacatures in deze branche, maar dient ook als voorbeeld voor een geheel nieuwe werkwijze voor de ontwikkeling en uitvoering van beroepsopleidingen.

Kans op werk en vervolgopleiding
Met het diploma Technicus engineering installatietechniek heb je een goede kans op een baan en een gedegen ondergrond om verder te studeren op het HBO. De opleiding vindt plaats op de werkplek binnen een installatiebedrijf of een technische dienstverlener. Daarnaast krijg je lessen op het bedrijf en op school.


Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed