Alfa-college
Hoogeveen

Week van de Alfabetisering Drenthe

Het is de Week van de Alfabetisering. Een week vol met activiteiten om extra aandacht te vragen voor laaggeletterdheid in Nederland. Zo ook in de provincie Drenthe en door het Alfa-college. Er zijn naar schatting zo’n 50.000 mensen in de provincie tussen de 16 en 65 jaar die de grootste moeite hebben met lezen en schrijven. Het Bondgenootschap voor Geletterd Drenthe – waar het Alfa-college in participeert – en Hoogeveen Telt mee met Taal organiseerden daarom dinsdag 5 september een kick-off van de Drentse Week van de Alfabetisering in de bibliotheek van Hoogeveen.

Tijdens de bijeenkomst werden de Drentse Taalhelden bekend gemaakt en werden verschillende nieuwe boeken gepresenteerd. Docenten en cursisten van het Alfa-college hebben meegewerkt aan de verhalenbundel ‘Een rode auto en andere verhalen’ en het boekje ‘Snap jij er nog iets van?’

Verhalen van taalcursisten

De taalcursisten van het Alfa-college werden tijdens de kick-off door wethouder Gert Vos verrast met een exemplaar van de verhalenbundel ‘Een rode auto en andere verhalen’. De cursisten hadden de verhalen samen met docent Nienke Hoff geschreven. Ook cursisten van het Drenthe College hebben aan de bundel meegewerkt. Het zijn vrolijke verhalen, maar ook verdrietige of over het zoeken van een eigen weg. Docent en coördinator Eductatie Liesbeth den Heijer:

Het zijn vooral verhalen die herkenning oproepen. Deze cursisten hebben de stap genomen om hun lezen en schrijven aan te pakken en daar ben ik trots op, maar ze mogen er zelf ook zeker trots op zijn.     Zo'n bundel is een mooie inspiratie voor andere cursisten.

Snap jij er nog iets van?

Tijdens de bijeenkomst werd ook het boekje ‘Snap jij er nog iets van?’ gepresenteerd. Het boekje is geschreven voor professionals en werd door Liesbeth den Heijer en Wietske Tip samengesteld. 'Snap jij er nog iets van?' bevat tips om helder en duidelijk te schrijven. Liesbeth werd tijdens in de bibliotheek in het zonnetje gezet. Ze kreeg van wethouder Gert Vos een eervolle vermelding voor haar gedreven inzet.

EHBO katern voor laaggeletterden

Stichting Lezen en Schrijven greep de Drentse kick-off aan om nieuw lesmateriaal te lanceren voor mensen die hun lezen en schrijven willen verbeteren. Het katern gaat over Eerste Hulp aan kinderen. Mark Kalfsbeek, instructeur Uniformberoepen en Veiligheidscursussen bij het Alfa-college, heeft onlangs een cursus Eerste hulp aan kinderen gegeven aan zo'n zeventien inwoners van de Oranjebuurt in Hoogeveen. Tijdens de bijeenkomst interviewde hij inwoners die aan de cursus hedden deelgenomen en hun feedback op het nieuwe lesmateriaal hedden gegeven.

In de Hoogeveensche Courant van vrijdag 8 september een reportage over de Week van de Alfabetisering: 'Gemakkelijk schrijven is erg moeilijk'.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed