Alfa-college
Groningen

Van chocola tot zonnepaneel

Kristy voor haar zonnepaneel

GRONINGEN - Het Alfa-college hecht veel waarde aan een duurzame wereld. Daarom werkt de onderwijsinstelling op veel fronten aan het verminderen van haar voetafdruk. Ook het creëren van bewustwording is belangrijk, dus Alfa-college deed dan ook graag mee met een actie van Grunneger Power waarbij kopers van een chocoladereep de opbrengsten van een zonnepaneel konden winnen. Deze week zijn de winnaars bekend gemaakt. Een van hen is Kristy, een student Verpleegkundige. 

Toen Kristy het berichtje zag over de actie, had ze vooral zin in chocola. “In de pauze kocht ik een Tony’s Chocolonely reep van het Alfa-college. Daar bleek een gouden wikkel in te zitten waarmee je 15 jaar gratis stroom kon winnen. Ik deed mee, maar had nooit verwacht dat ik zou winnen. Nu heb ik een zonnepaneel op mijn naam. Wat geweldig leuk zeg! En bijzonder.”

Donderdag 28 september mocht Kristy ‘haar’ zonnepaneel uitzoeken op het in juni geopende Zonnepark Vierverlaten in Hoogkerk. Gedurende 15 jaar krijgt zij de opbrengsten van dit zonnepaneel, wat neer komt op €29,- per jaar. Na 15 jaar heeft ze 3.450 kWh opgewekt en daarmee €435,- verdiend. En ze levert natuurlijk ook nog eens een belangrijke bijdrage aan het milieu. “Ik ga elke dag op de fiets naar school maar verder ben ik niet heel veel met milieu of duurzaamheid bezig. Toch ben ik door de actie nu wel bewuster geworden.”

"Dat is precies wat het Alfa-college wilde bereiken. Duurzaamheid is één van de speerpunten van het Alfa-college. “We streven ernaar om jaarlijks onze CO2-uitstoot met 5% te verminderen. Daarom nemen we energiebesparende maatregelen zoals het vervangen van tl-verlichting door led-verlichting en gebruiken we energiezuinige apparatuur, zoals hoge rendement cv-ketels”, vertelt Jos Nijhof, manager Facilitair Bedrijf bij het Alfa-college. “Ook vinden we bewustzijn van gedrag waardevol. Dus wat kun je zelf bijdragen aan een schonere wereld. We stimuleren bijvoorbeeld het fietsen en verminderen autogebruik door de beschikbaarheid van leenfietsen."

Op dinsdag 10 oktober is het nationale Dag van de Duurzaamheid. Grunneger Power organiseert dan de officiële bijeenkomst voor alle winnaars van de Tony’s Chocolonely actie. Naast het Alfa-college, deden ook het Universitair Medisch Centrum Groningen, de Gemeente Groningen en de Gasunie mee met de actie. 

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed