Alfa-college
Hardenberg

Bas Jonker door naar kwalificatiewedstrijd Skills Heroes

Bas Jonker, student van de koks-opleiding van het Alfa-college Hardenberg, heeft de voorrondes van Skills Heroes gewonnen! Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor mbo’ers. Hij gaat het Alfa-college vertegenwoordigen tijdens de kwalificatiewedstrijd op dinsdag 14 november in Heerhugowaard.

De 19-jarige student uit Sibculo kwam woensdag 18 oktober in actie op het Alfa-college in Groningen. Met drie andere koks in opleiding ging hij de strijd aan. De deelnemers kregen een black box-opdracht. Ze kregen een half uur de tijd om een menu samen te stellen en drie uur om het te bereiden.

Als voorgerecht heeft Bas gewerkt met zeebaars en het hoofdgerecht bestond uit eendenborst. Tevreden was de tweedejaars student vooral over de bereiding: “Elke bereiding ging gewoon zoals het moest.” Bas blinkt uit in zijn smaakcombinaties: “Ik durfde met zuur te werken, zodat de producten dan mooi in balans zijn.” Op de vraag waarom Bas besloot mee te doen, reageert hij enthousiast:

Kok zijn is een beroep met veel passie. Die passie laat je zien door aan deze wedstrijden mee te doen. Je doet ervaring op en je wordt er altijd beter van.

Onderweg naar de wedstrijd zag Bas een Oost-Indische kers groeien. Die heeft hij meegenomen naar de wedstrijd en in zijn product verwerkt. “Mijn leermeester bij hotel/restaurant Mooirivier in Dalfsen neemt mij geregeld mee naar buiten om in de omgeving te kijken wat wij kunnen gebruiken voor onze producten. We zitten direct aan de Vecht, dus daar vind je de mooiste natuurlijke ingrediënten.”

Na het behalen van zijn diploma niveau 3 wil Bas graag door naar niveau 4: “Ik ben nog lang niet uitgeleerd, er valt nog zoveel meer te leren. Ik ben mij aan het oriënteren bij onder andere de Cas Spijkers Academie en Smink Culinair in Nieuwleusen.”

Het Alfa-college stimuleert deelname aan landelijke vakwedstrijden als Skills Heroes. Studenten die aan deze wedstrijden willen meedoen krijgen naast het reguliere onderwijs een extra programma aangeboden. Ze worden hierbij begeleid door een docent en/of instructeur.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed