Alfa-college
Hoogeveen

Studenten duwen stadsbus in goede richting

De groei van het aantal reizigers dat gebruikmaakt van stadsbus ‘De Bij’ in Hoogeveen komt voor een belangrijk deel door studenten van onze locatie in Hoogeveen. Dat is te lezen in het Dagblad van het Noorden van donderdag 16 november.

In 2017 namen bijna 38.000 mensen 'De Bij', tegen ruim 25.000 in dezelfde periode vorig jaar. Afgelopen maand is met bijna 4300 reizigers zelfs het passagiersrecord gebroken. Een belangrijke doelgroep van het busvervoer in de stad zijn de 900 Wmo-pashouders. Om ‘De Bij’ bij hen bekender te maken begon de gemeente Hoogeveen dit jaar samen met het Alfa-college een project gericht op promotie en voorlichting.

In het voorjaar gingen studenten van de opleidingen Verzorgende-IG, Verpleegkundige, Business Administration en Business Retail bij ruim 400 pashouders langs. Dit najaar krijgen de overige pashouders zo’n bezoekje van vijf studenten doen de Welzijns-opleiding en de anderen volgen de opleiding mbo-Verpleegkundige.

Sheila Doldersum (18) is één van de studenten mbo-Verpleegkundige:

De meeste pashouders zijn erg enthousiast en voor ons is het een leuke manier om kennis te maken met thuiswonende ouderen. Een doelgroep waar ik en de andere studenten misschien wel in ons toekomstig beroep mee te maken krijgen. Ik heb een bijbaantje in Weidesteyn, dus de ouderenzorg is mij niet onbekend. Naast kennismaken met thuiswonende ouderen leren de studenten ook om contact te onderhouden met een externe opdrachtgever, samenwerken en een plan van aanpak te schrijven. Ook creativiteit en zelfstandigheid zijn belangrijke pijlers tijdens dit project.

Uit de bezoeken tot nu toe bleek dat 30 procent van de pashouders nog niet wist van het bestaan van ‘De Bij’. “Tijdens de bezoeken maken de pashouders kennis met de stadbusjes, krijgen ze een welkomspakket en er is er ruimte voor vragen”, zegt gemeentelijk projectleider Bert Hansma. “Mede door de inzet van studenten ontdekken steeds meer mensen het gemak van de stadsbus.

Projectmiddag Hoogeveen
Iedere dinsdagmiddag is het projectmiddag in Hoogeveen. Veelal echte praktijkopdrachten die door regionale bedrijven en (overheids)instellingen worden ingebracht. Op deze manier sluit onderwijs aan op het werkveld. Maar het gaat nog een stapje verder. Met een projectmiddag is het ook mogelijk geworden dat studenten van verschillende opleidingen met elkaar gaan en leren samenwerken (multidisciplinair). Stadsbus ‘De Bij’ is hier een mooi voorbeeld van.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed