Alfa-college
Hardenberg

Topkok Bas Jonker door naar finale Skills Heroes

HARDENBERG - Bas Jonker, tweedejaars student bij de opleiding Zelfstandig werkend kok van het Alfa-college Hardenberg, is vrijdag 17 november winnaar geworden bij de Skills Heroes! Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor mbo’ers. Bas gaat het Alfa-college vertegenwoordigen tijdens de finale in Zwolle volgend jaar maart.

De 19-jarige student uit Sibculo kwam met zes andere koks in opleiding in actie op het Horizon College in Heerhugowaard. De deelnemers moesten voor het tussengerecht kiezen uit gerechten uit de black-box. Daarna kregen ze een half uur voorbereidingstijd om vervolgens aan de slag te gaan met de gerechten.

Bas ging van start met een amuse van knolselderij, gegaard in jus met rauwe stoofpeer en schuim van zuurkool. Het voorgerecht bestond uit een pureesoep van aardappel, prei, ui, bieslookolie en pompoenblokjes. Het tussengerecht moest met ingrediënten uit de blackbox worden gemaakt. Dit werd een walnotencouscous met black tiger scampi, rauwe biet op zuur en fijn gesneden appel met kervel. Het hoofdgerecht bestond uit patrijs, knolselderij gegaard in jus met zuurkool, mousseline met peer en een mengsel van ui en champignons. Als nagerecht toverde Bas appelgranité met rozijnen, een crème van yoghurt met een krokantje van amandel en kaneel en kaneelschuim op tafel.

De tweedejaars student was vooral tevreden over de planning: “Elk gerecht kon op tijd de keuken uit, dat is altijd weer een uitdaging.” Samen met zijn coach, Bert Grondman, en met zijn leermeester bij Mooirivier in Dalfsen, had hij de menu’s al besproken. “Ook sliepen wij de nacht voor de wedstrijd in een hotel in de buurt; alles voor een goede voorbereiding”, aldus Bas. 
De mbo-student had niet verwacht te winnen: “De concurrentie was groot, er zat zelfs een finalist van vorig jaar bij.”

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed