Alfa-college
Groningen

Studenten zorg en techniek werken samen

GRONINGEN - Negentig studenten Verpleegkunde en Productonderzoeker/HT van Alfa-college Groningen werkten tien weken samen in het project ‘Zorg en Techniek’. Zij hebben onderzocht hoe technologie de zorg kan versterken. Maandagmiddag 13 november presenteerden zij hun ontdekkingen en prototypes op de Zorgmarkt in de Health Hub in Roden. 

Hoe trek je met behulp van techniek steunkousen aan? Hoe registreer je of het nodig is om iemand te draaien in bed? Hoe voorkom je vermoeide benen bij rolstoelafhankelijke mensen? Hoe registreer je de belasting van de ruggengraat bij verpleegkundigen? Negentien projectgroepjes werkten aan het oplossen van problemen die studenten Verpleegkunde tijdens hun stages tegenkwamen. “Wij lopen in ons werk tegen veel problemen aan en we proberen wel oplossingen te bedenken, maar daar hebben we gewoon echt techniek voor nodig”, vertelt Dominique, student Verpleegkundige.  

Zij werkte op haar stage met een meervoudig gehandicapte man die per dag acht uur in een rolstoel moet zitten om zijn sondevoeding toegediend te krijgen. Dominique: “Ik heb de hele zomer rondgelopen met de wens om hem meer vrijheid te kunnen geven.” Tijdens het project bracht ze dit probleem in en haar projectgroepje ging enthousiast aan de slag. “Het combineren van onze kennis en de interactie vind ik geweldig”, vertelt Jim, student Productonderzoeker/HT, “We hebben ook echt een oplossing gevonden voor het probleem. Samen tot oplossingen komen, dát vind ik leuk!”. Studiegenoot Gert vult aan: “Ik vind het ook veel creatiever dan schoolopdrachten. We leren veel van elkaar en het is fijn om echt de tijd te hebben om ergens naar toe te werken.”

Dit is het eerste project van het Alfa-college waarin zorg en techniek samenwerken. Het idee komt van twee bevlogen docenten: Alfons Brink en Erik de Wal. Zij deden een innovatie-aanvraag en die werd goedgekeurd. “Onze studenten krijgen op de arbeidsmarkt ook te maken met elkaars werkgebied, dus vinden wij het belangrijk dat zij hier tijdens de opleiding ervaring in op doen.” 

Dit schooljaar volgen er nog drie periodes van tien weken waarin studenten van beide opleidingen de kans krijgen om samen problemen op te lossen.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed