Alfa-college
Hardenberg

Studenten presenteren ideeën voor bruisend centrum in Hardenberg

Hoe maak je van het winkelcentrum van Hardenberg een bruisend regionaal middelpunt waar bezoekers kunnen winkelen, recreëren en in een kroegje blijven hangen? Hoe zorg je ervoor dat lege panden een goede bestemming krijgen en vitaliteit toevoegen aan het centrum? Voor deze uitdagende opdracht stond een groep van 21 studenten van de opleiding Handel en Ondernemen van het Alfa-college Hardenberg.

Deze onderzoeksopdracht komt voort uit de behoefte van het onderwijs om studenten op andere manieren te laten leren. Gerard Tamminga, opleidingsmanager met onder andere de opleiding Detailhandel in portefeuille, wilde zijn studenten meer uitdagen. Hij zocht contact met centrummanager Eduard Plate en met lector Alexander Grit van het lectoraat ‘Ondernemen in Verandering’ en samen kwamen ze tot het onderwijs- en onderzoekstraject ‘Ontdekkingsstraten’. De mbo-studenten werkten in een periode van 10 weken aan het onderzoek, in samenwerking met ondernemers en de centrummanager. Lector Alexander Grit en mbo- en hbo-docenten van Alfa-college en Hanzehogeschool zorgden voor goede begeleiding en kennis over de nieuwste inzichten op retail-gebied.

Groen, snel, leuk

De studenten richtten zich in hun onderzoek op vier plekken in Hardenberg: de Europaweg, de Voorstraat, het Marktplein en Oosteinde (dan met name het voormalig arbeidsbureau). De aanpak bestond er onder meer uit dat studenten vragen stelden in hun omgeving, aan vrienden en familie, aan klasgenoten en aan mensen op straat over wat in hun ogen beter kon in het centrum. Vervolgens brachten ze de verbeterpunten in kaart, waarna ze konden nadenken over mogelijke oplossingen. Op woensdag 7 februari presenteerden de vier groepen studenten hun visie, in de vorm van ‘moodboards’.

Burgemeester Snijders en wethouder Douwe Prinsse waren aangenaam verrast over de innovatieve ideeën van de studenten. De oplossingen varieerden van een groene Voorstraat met kunstprojecten, sfeerverlichting en zitbankjes met zicht op de Vecht waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Een andere groep had nagedacht hoe tweeverdieners snel en gemakkelijk hun boodschappen kunnen doen in het centrum. De ‘stop en shop’, waarbij je met de auto langs de schappen rijdt, de boodschappen verzamelt en aan het eind afrekent, zou een oplossing kunnen bieden. En als je geen tijd hebt om producten uit het schap te halen, dan kun je vooraf bestelde boodschappen snel met de auto op te halen, zonder parkeerproblemen. Groep drie had zich over het Marktplein gebogen. De jongeren vonden het plein nu saai, er was niet veel te beleven. En ze misten een aantal grotere kledingwinkels in Hardenberg, zodat ze nu meestal ergens anders gingen winkelen. Door een aantal grotere winkels van naam en faam naar het centrum te halen, komen er volgens hen meer bezoekers naar het Marktplein. Paar kroegjes en terrassen er omheen zodat winkelen gecombineerd kan worden met uitgaan, dat zagen ze helemaal zitten.

Het Arbeidsbureau

De laatste groep presenteerde hun idee voor Oosteinde, met name voor het leegstaande pand van het voormalige Arbeidsbureau. De studenten kregen al snel het idee om daar een werkcafé van te maken voor thuiswerkers, studenten en ondernemers. Dit moet een rustige, sfeervolle plek worden, industrieel ingericht, met een lunchroom en een vergaderzaal. Zo komen thuiswerkers in contact met anderen en ontstaan er nieuwe netwerken. Een student kreeg aan het eind van de presentatie de vraag of ze ingehuurd kon worden om het werkcafé als manager te gaan runnen.
Burgemeester Snijders was enthousiast over de opbrengst:

Ik zie veel mogelijkheden om met deze ideeën aan de slag te gaan. Het is een mooie verbinding tussen onderwijs, overheid, ondernemers en jonge studenten. We hebben de frisse ideeën van de jongeren nodig om het centrum ook toekomstbestendig te maken voor de komende tien jaar. Ik hang de moodboards graag op in het gemeentehuis en we gaan vervolgafspraken maken om handen en voeten te geven aan de ideeën.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed