Alfa-college

Kick-off MBO Topacademie: "haal het beste uit jezelf!"

Burgemeester Peter den Oudsten stimuleert studenten Alfa-college kansen te grijpen bij de MBO Topacademie: "Haal het maximale uit jezelf!"

Op 15 februari gaf burgemeester Peter den Oudsten van Groningen het startsein voor de MBO Topacademie bij het Alfa-college. Twintig enthousiaste studenten gaan hun talenten verder ontwikkelen. De burgemeester liet in een persoonlijk verhaal zien dat je overal kan komen met een mbo-opleiding.

Den Oudsten: “Ik ben begonnen op de mavo. Ik had geen vastomlijnd idee wat ik later wilde worden. Er zijn dingen op mijn pad gekomen. Van werken bij de gemeente tot verkoper bij zuivelconcern Friesland Foods. Als je iets wilt en kunt en je hebt ook nog een beetje mazzel, dan kun je op veel plekken terecht komen. Mijn loopbaan kent een aantal onverwachte wendingen. Sommige afslagen waren wat minder goed, maar daar kun je van leren. Uiteindelijk maakt vooropleiding of diploma niet uit.”

Hij vervolgt: “Op mijn 50e heb ik de overstap gemaakt naar het openbaar bestuur. Ik wilde graag voor mensen werken en iets voor de maatschappij betekenen. Het leven is onzeker, als politicus kan het in één keer afgelopen zijn. Het is belangrijk om open te staan voor uitdagingen en kansen. Vroeger was het belangrijk om een vaste baan te hebben. Tegenwoordig kun je meer de dingen doen waar je talent voor hebt en veel ervaring opdoen in verschillende banen. De wereld ligt aan jullie voeten. Als ik terugkijk, heb ik één ding gemist in mijn opleiding: vreemde talen. Nu nog meer dan vroeger, leven we in een wereldeconomie. Dus doe iets aan je talen en ga bijvoorbeeld op buitenlandse stage.”

City of Talent

Burgemeester Peter den Oudsten is niet bang voor de toekomst: “Er ontstaan nieuwe banen waar we het bestaan nu nog niet van kennen. Er komen nieuwe manieren van werken, waarbij we om moeten kunnen gaan met de 24-uurs economie en de wereldeconomie. Iedereen krijgt meer eigen verantwoordelijkheid voor het verdienen van een bestaan. Daarbij is de stad Groningen bijzonder: we zijn de jongste stad van Nederland wat betreft gemiddelde bewonersleeftijd. Hier is het klimaat om het maximale uit jezelf te halen, we zijn City of Talent. Maar: het gaat niet alleen om leren. Het is belangrijk om het ook leuk te houden. Stel je dan de vraag: wat is iets waar ik echt voor ga? Trek er op uit, praat veel met mensen en bouw je netwerken op. MBO Topacademie biedt daar een mooie gelegenheid voor.”

Lees hier meer over de MBO Topacademie.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed