Alfa-college
Hoogeveen

ICT-Academie verbindt ICT-opleiding met bedrijfsleven

Het Alfa-college is in samenwerking met het regionale bedrijfsleven een nieuw opleidingscentrum gestart, de ICT-Academie. Studenten werken in de ICT-Academie aan echte opdrachten van bedrijven zoals de ontwikkeling van apps en automatiseringtools. Het doel is om goed gekwalificeerde medewerkers op te leiden die na hun opleiding in de regio willen en kunnen blijven werken. Studenten krijgen in de ICT-Academie een betere aansluiting op de beroepspraktijk en vergroten hun loopbaanperspectief.

Dertig eerste- en tweedejaarsstudenten van de ICT-opleiding Applicatieontwikkelaar werken op de dinsdag en woensdagmiddag in projectgroepen aan de opdrachten. “Het is erg leerzaam. Ik vind het leuker dan de normale lessen op school.” Zo vertelt eerstejaarsstudent Rik Dijkhuis (18) uit Hoogeveen. Sanne Mansveld (20) uit Steenwijk valt haar projectgenoot bij: Het is echt heel leuk om iets voor een klant te maken op een echte werkplek.
Kantoorpand De Stoeke
De projecten worden niet op school, maar in een echte leer- en werkomgeving uitgevoerd waar naast het Alfa-college ook professionals van IT-bedrijven uit de regio aanwezig zijn. Er is bewust gekozen voor een werkplek buiten het Alfa-college. Docent Rienk Oldersma vertelt: “Zolang we actief zijn op school blijft het voor de studenten een vorm van les en blijven ze zich als student gedragen, terwijl we ze juist in een professionele projectomgeving willen brengen. Studenten krijgen nu de vrijheid om hun dag zelf in te delen en zijn daar zelf verantwoordelijk voor.”

En die verantwoording nemen ze, zo vertelt tweedejaarsstudent Nynke van de Nadort (18) uit Beilen: Nu we een eigen werkruimte hebben, werken we met een andere instelling. We gaan echt serieus aan het werk.
Scrum
De toekomstige ICT’ers voeren de innovatieve opdrachten uit volgens de Scrum-methode. Per team zijn diverse rollen verdeeld. Zo bewaakt een scrum master het overzicht en onderhoudt de product owner contact met de klant. Deze methode wordt in het bedrijfsleven veel toegepast bij projectmatig werken. Studenten ontwikkelen in de ICT-Academie een prototype waarmee de opdrachtgever zelf een eindproduct kan (laten) ontwikkelen.

Uitbreiding
Behalve Nidaros, gespecialiseerd in de automatisering van bedrijfsprocessen, zijn ook Visual Media, ’t Web en VincentWiegers.com betrokken bij de ICT-Academie. De verwachting is dat ook andere IT-bedrijven in de regio binnenkort aansluiten.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed