Alfa-college
Groningen

Student Specialist Mode Maatkleding doet mee aan voorronde Kunstbende

Iain de Ruiter (18) uit Warfstermolen is één van onze studenten die zondag 8 april deelneemt aan de voorrondes van Kunstbende in Groningen. De eerstejaarsstudent van de opleiding Specialist Mode/Maatkleding heeft streetwear ontworpen, die hij tijdens deze creatieve wedstrijd in Simplon gaat showen.

“Tijdens een les vroeg een docent of er ook studenten wilden deelnemen aan de voorronde van Kunstbende. Ik had er al eens van gehoord en het leek mij eigenlijk altijd al een keer leuk om mee te doen.” Hij vervolgt: “Of ik nou in de prijzen val of niet, het maakt niet uit. Ik doe mee voor mezelf; voor mijn persoonlijke groei.”

Switch
Iain koos in eerste instantie voor de opleiding Mediavormgever: “In het eerste jaar bleef ik zitten. Tijdens pauzes was ik al vaak bij de studenten van Specialist Mode/Maatkleding te vinden. Ik kon goed met hun opschieten en werk eigenlijk ook veel liever met mijn handen. Met de Open dag heb ik de opleiding bezocht en uiteindelijk de overstap gemaakt."

Het gaat erom dat ik heb gevonden wat ik echt leuk vind, namelijk het schetsen, stijlen en het maken van mijn eigen kledingstukken.

“Om alle kledingstukken voor Kunstbende af te krijgen heb ik naast de opleiding wel iets extra’s moeten doen, maar dat vond ik niet erg. Ik kreeg gelukkig van de docenten extra handvaten. Het maken van jasjes en vesten heb ik bijvoorbeeld op de opleiding nog niet gehad, maar door deelname aan Kunstbende kan ik dat nu al wel.”

Straatdraag
Ongeveer 2 jaar geleden heeft Iain zich aangesloten bij Straatdraag. Een groep jongeren die elkaar op een forum heeft leren kennen en allemaal geïnteresseerd zijn in de stijl streetwear. Inmiddels een hechte vriendengroep van zo’n 30 mensen met verschillende achtergronden en ideeën omtrent streetwear: “We zijn een multidisciplinair collectief en houden ons niet alleen bezig met kleding, maar ook met gedeelde interesses als muziek en kunst. Hij vervolgt: “Het draait bij ons niet zozeer om branding, maar om het hebben van een eigen stijl en het promoten van onze levensstijl.”
De groep ziet elkaar maandelijks. Iain: We chillen, inspireren elkaar, maar praten vooral veel over mode. Hij vervolgt: “Je kunt bij ons echt jezelf zijn, we kunnen elkaar oprechte feedback geven en steunen elkaar keuzes.”

Yin en Yang
Uit zijn tas komen een aantal kledingstukken voor Kunstbende. De creaties hebben een link met Straatdraag: “Voor het zwarte giletje heb ik geen patroon gebruikt. Het giletje heeft een gespsluiting, omdat we als groep goed aansluiten. Het vest heeft witte en zwarte vakken, zoiets als yin en yang, op de rug de handen van verbinding en het vest staat voor openheid.”


Iain de Ruiter draagt zijn Yin en Yang vest

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed