Alfa-college
Hoogeveen

Cursisten Laaggeletterdheid winnen publieksprijs Tel mee met Taal

Cursisten Laaggeletterdheid van het Alfa-college in Hoogeveen hebben als Team ‘Abracadabra’ meegedaan aan de landelijke wedstrijd ‘Vanzelfsprekend’, van de organisatie Tel mee met Taal en wonnen met hun inzending de publieksprijs. Regiodirecteur Jan Berend van der Wijk van het Alfa-college in Hoogeveen zette de groep cursisten maandag 9 april in het zonnetje.

Henry Kroesen is één van de cursisten die deelnam aan de wedstrijd en reageerde blij verrast: ”Wat krijgen we veel aandacht! Pas geleden was wethouder Vos hier nog en nu de directeur van de school.” Volgens van der Wijk niet meer dan terecht: “Op later leeftijd gaan leren is niet altijd makkelijk. Wanneer je dan ook nog laat zien hoe belangrijk deze cursus voor jou is én er een prijs mee wint, dan mag dat weleens extra gewaardeerd worden.”

Zelfverzekerd
Henry is blij met de cursus Laaggeletterdheid. Het heeft zijn leven verrijkt en dat geldt ook voor zijn echtgenote en mede-cursist Sandra. Henry: “Ik stap nu bijvoorbeeld veel makkelijker een uitzendbureau binnen, op zoek naar werk. Een sollicitatiegesprek is niet zo moeilijk meer en ik kan goede e-mails schrijven. Het liefst wilde ik taxichauffeur worden, maar dat lukt niet. Sinds kort heb ik een leuke baan bij de DOMO in Beilen, het gaat heel goed zo."

Het was Eddy bij ’t Werk die de twee enthousiast maakte voor de cursus en hen verwees naar het Alfa-college. “Ik werk nu bij Plus Supermarkt in Zuidwolde. Naast het werk in de winkel bezorg ik ook de bestellingen in de omgeving. Vroeger durfde ik niet zoveel, toen had ik dit werk niet kunnen doen. Tijdens de cursus lezen we ook kranten en bespreken het nieuws. Daardoor ben ik veel zelfverzekerder geworden. Ik durf nu te zeggen wat ik vind.”

Wedstrijd Tel mee met Taal
En hoe zat het precies met die wedstrijd? Deelneemster Chantal Vredeveld vertelt: “Ik kreeg een belangrijke brief van de gemeente over mijn huishoudelijk hulp, maar ik haakte halverwege de brief af. Ik snapte er niets van. Toen dacht ik, dat moet anders! Tijdens de cursus hebben we samen de oplossing bedacht: de belangrijkste boodschap in brieven bovenaan vermelden en geen moeilijke woorden gebruiken.”

Ze verfilmden dit probleem, Abracadabra-brieven, én de oplossing: een testpanel die websites en brieven van de overheid en bedrijven beoordeelt. In de winnende video laten ze samen met wethouder Gert Vos van Gemeente Hoogeveen zien wat er nodig is om makkelijker mee te doen in onze samenleving.

Direct resultaat
De gemeente Hoogeveen houdt in hun communicatie nu rekening met de genoemde oplossing. Nu Team Abracadabra de publieksprijs heeft gewonnen, wordt er samen met Tel mee met Taal gekeken hoe dit idee landelijk uitgevoerd kan worden.

Tel mee met Taal
Met Tel mee met Taal geeft het kabinet een extra impuls aan het bestrijden van laaggeletterdheid en het voorkomen hiervan. Het actieprogramma is een initiatief van de ministeries van OCW, SZW en VWS en diverse partners en gaat door tot eind 2019.mee met Taal.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed