Alfa-college
Hoogeveen

Studenten ontwerpen prehistorische speeltuin

Tweede- en derdejaarsstudenten van het Alfa-college in Hoogeveen hebben voor Geopark de Hondsrug in Borger een prehistorische speeltuin ontworpen. Tijdens het ontwerpen hiervan is nagedacht over educatieve elementen, veiligheid en duurzaamheid.

De studenten uit verschillende opleidingen op het gebied van Zorg, Welzijn en Bouwkunde hebben totaal twintig weken aan de prehistorische speeltuin gewerkt en het project afgesloten met een eindpresentatie. Cathrien Posthumus, manager van Geopark de Hondsrug is erg positief over het ontwerp. Ik ben erg enthousiast over dit ontwerp en wat mij betreft mag dit op deze manier gerealiseerd worden.

De aanpak
De studenten hebben zowel binnen als buiten de school informatie en ideeën opgedaan. Zo bedachten ze: Hoe speelden kinderen vroeger? Welke materialen zijn geschikt? Wat vinden kinderen leuk? Na een brainstorm hebben ze het Geopark in Borger bezocht en konden ze hun ideeën verder uitwerken in een definitief ontwerp.

“Het is mooi om te zien dat studenten goed en zelfstandig samenwerkten. Van het uitwerken van ideeën tot aan het oplossen van problemen,” vertelt Alco Otten, docent Bouwkunde van het Alfa-college. “In het totale proces is de samenwerking in de groep gegroeid en was mijn rol als coach begeleidend en motiverend.”

De speeltuin
Het ontwerp bevat onder andere een zandbak met attributen die kinderen kunnen opgraven, een tempel met schommels en boomstronken om overheen te springen. Ook de technische en financiële elementen zijn meegenomen in hun ontwerp. Dit alles is gepresenteerd en weergegeven in een maquette en in 3D-tekeningen van de toestellen en het terrein.

In het komende schooljaar wordt gestart met de realisatie van de speeltuin met een nieuwe groep studenten. Cigdem Zantingh, projectleider van het Alfa-college, vertelt: We zijn blij dat we in de tweede fase de speeltuin daadwerkelijk samen met onze studenten en partnerbedrijven gaan bouwen.
In dit project werken multidisciplinaire teams samen. Docenten Techniek, Business School, Zorg, Welzijn en Horeca zijn hierbij betrokken.


De maquette van de prehistorische speeltuin.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed