Alfa-college
Groningen

Meiden in de techniek

Het Alfa-college zet zich in om meer meiden te interesseren voor techniek en ICT-opleidingen. Op basis van een genderscan, als doel mbo-scholen te helpen om te werken aan eigentijds techniekonderwijs met inzet van vrouwelijke rolmodellen en docenten die meisjes aanmoedigen hun techniektalent te ontwikkelen, zijn diverse aandachtspunten geformuleerd.

Durkje van der Valle, medewerker marketing & communicatie bij het Alfa-college, vertelt over de punten die al zijn geïmplementeerd: Uit de genderscan bleek dat de techniekmeiden meer aankleding en gezelligheid wilden in de gangen. "Inmiddels hebben we daar prachtige foto’s van 2,50 x 2,50 meter hangen waarop meiden in actie zijn afgebeeld. Ook organiseren we daar jaarlijks een bijeenkomst waarin directeur Marion Arends de vrouwelijke studenten uitnodigt voor bijvoorbeeld een lunch zodat zij hun ervaringen kunnen uitwisselen. Tijdens deze gesprekken hebben zij aangegeven dat het hebben van een maatje belangrijk is. In ieder geval dienen de eerstejaars ook bij een ouderejaars terecht te kunnen als zij dat willen. Ondertussen hebben we bij de techniekopleidingen ook een aantal vrouwelijke docenten aangesteld. Zij functioneren als rolmodel voor de studenten.”

Het we hebben nog meer aandachtspunten op de rol staan. Zoals: een charmeoffensief bij de decanen, het organiseren van workshops binnen het vo, en binnen de werving het accent ook leggen op communicatie en niet alleen op techniek. Van der Valle: “Als we het vak van programmeur anders benoemen, beschrijven en in beeld brengen, spreken we een andere perceptie aan, en struikelen we niet over de vooroordelen die meisjes hebben bij techniek. Het gaat erom dat we ook bij de werving minder het accent leggen op de techniek en meer op de communicatie." Als je een opleiding beschrijft in termen van het maatschappelijk belang, spreekt dat meiden meer aan. Dit geldt overigens ook voor personeelsadvertenties voor mbo-docenten techniek. Daarnaast wil het Alfa-college het accent verschuiven binnen opleidingen (wellicht met keuzedelen) zodat applicatiebeheer in diverse opleidingen een plek krijgt. Denk aan administratieve opleidingen, zorgopleidingen, marketing en communicatie.

Benieuwd naar meer succesverhalen? Op de website van de mbo raad staat het hele artikel.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed