Alfa-college
Assen | Groningen

Studenten Alfa-college ontwikkelen samen innovatieve producten

Zorg- en Techniekmarkt in Health Hub Roden

V.l.n.r. Mariska Japenga, Kevin Snijder en Melissa Pijl
RODEN - Afgelopen maandag werd in Health Hub Roden de Zorg- en Techniekmarkt gehouden. Studenten Verpleegkundige en Technicus Engineering I&E van Alfa-college Groningen presenteerden na 10 weken samenwerken hier hun vernieuwende ideeën voor in de zorg. 

“Deze samenwerking tussen studenten van twee verschillende opleidingen kom je niet zo snel ergens anders tegen’’, zegt student Kevin Snijder van Technicus Engineering. Kevin ontwikkelde samen met Mariska Japenga en Melissa Pijl van Verpleegkundige Roll off waarmee ze op de Zorg- en Techniekmarkt de Publieksprijs wonnen. “Dit is een apparaat dat aan een brancard wordt vast gemaakt en er voor zorgt dat een patiënt vanaf daar gemakkelijker op het bed gerold kan worden”, vertelt Mariska. Roll off is ontstaan tijdens een stage van één van de bedenkers. “Melissa zag in het ziekenhuis hoeveel moeite en kracht het verplaatsen van een patiënt kost”, aldus Mariska. 

Leren van elkaar
De vierdejaars studente Verpleegkundige Mariska heeft veel geleerd van dit gezamenlijk project met eerstejaars Technicus Engineering Kevin: “Ik heb gemerkt dat we elkaar goed aanvullen en ik vind het heel interessant om in de keuken van een techneut te kijken”. Kevin zijn belangrijkste ervaring van het project is dat hij op een andere manier over dingen nadenkt. “Ik heb simpel leren denken, het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. En ik weet nu wat een bedslide is”. 

Meerwaarde

Coördinator Human Technology van het Alfa-college en één van de bedenkers van de Zorg- en Techniekmarkt Alfons Brink vindt dat deze samenwerking de studenten veel oplevert. "De studenten worden op deze manier nog beter voorbereid op de arbeidsmarkt. Ze ontmoeten elkaar, leren om dezelfde taal te spreken en werken samen aan een oplossing om daarna hun plan te presenterenDocent Verpleegkundige aan de Kluiverboom en in de organisatie van dit evenement Nienke van Weerden vult aan: “We zijn naar de Zorg- en ICT-beurs in Utrecht geweest en dit was eyeopener voor de studenten dat ze eigenlijk best veel hebben geleerd. Op deze beurs gingen ze in gesprek met bedrijven en ze kwamen erachter dat de producten die ze zelf hebben bedacht, potentie hebben om in de zorg gebruikt te gaan worden”.

Investeren
In Health Hub Roden bleek inderdaad dat verschillende ideeën potentieel hebben. “Een bedrijf gaat onderzoeken of ons prototype Mr. Movable, in combinatie met het in hoogte verstelbare toilet, ontwikkeld kan worden”, zeggen Lot Planting en Dernise Schoonhoven die samen met Jasper Dussel deze verplaatsbare wc ontworpen. Mads Lint, die samen met Kevin van der Veer, Anissa Bulthuis en Nina Jager het in hoogte verstelbare toilet bedacht, sluit zich voorzichtig aan bij de woorden van Lot en Dernise: “Het lijkt er op dat ons idee in de praktijk toegepast gaat worden”. 

 

 Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed