Alfa-college
Groningen

Koninklijke familie enthousiast over WikiHouse

Studenten Alfa-college ontvangen koninklijke familie in WikiHouse

Maurits Medemblik, student Technicus engineering van het Alfa-college:

De koning vond het tof hoe wij met nieuwe energiebronnen bezig zijn. Eerst stotterde ik nog een beetje, maar na een paar vragen van de koning was ik wel op mijn gemak. Ik heb in het energieneutrale WikiHouse laten zien hoe het ook anders kan. Waterstof, windenergie en zonne-energie kunnen aardgas vervangen.Het Alfa-college en de Hanzehogeschool Groningen hebben een bijzondere bijdrage geleverd aan Koningsdag 2018. Studenten van beide onderwijsinstellingen stonden vrijdag 27 april met een energieneutraal WikiHouse langs de route die de koninklijke familie door de Groningse binnenstad liep. In en om het huisje was er aandacht voor duurzaamheid en nieuwe vormen van energie.

Het energieneutrale WikiHouse stond op de Grote Markt. Daar belichtte de burgemeester van Loppersum, Albert Rodenboog, de aardbevingsproblematiek in Groningen. De koninklijke familie ontmoette hier enkele gedupeerden, maar er werd vooral vooruitgekeken naar een duurzame toekomst zonder aardgas. En daar hebben de studenten van het Alfa-college en Hanzehogeschool een steentje aan bijgedragen!

Jessie Sijbolts, student van de opleiding mbo-productonderzoeker van het Alfa-college:

Dit is echt leuk om mee te maken. De koninklijke familie ontmoeten, zo’n gave kans krijgen we waarschijnlijk nooit weer, daarom heb ik het ook met beide handen aangegrepen.

WikiHouse

WikiHouse is een innovatief open source bouwpakket dat voor iedereen op het web toegankelijk is. Doel is iedereen in staat te stellen zelf een huis of een ruimte te ontwerpen, of een ontwerp te downloaden. Dat kun je vervolgens zelf bouwen van onderdelen die je zelf kunt fabriceren door middel computergestuurde machines (zoals een CNC-frees of een 3D-printer). Met WikiHouse kunnen betaalbare woon- of werkruimtes worden gemaakt van passtukken van multiplex of ander plaatmateriaal. Montage kan door iedereen uitgevoerd worden zonder specialistische kennis en vaardigheden.

Nieuwe vormen van energie

Dit ‘Koningsdagexemplaar’ van het WikiHouse is geïsoleerd met vezelhennep uit de regio en voorzien van zonnepanelen van Enie.nl, een bedrijf opgezet door twee voormalige studenten van de Hanzehogeschool Groningen. Voor het huisje stonden een biovergister, twee waterstoffietsen en een auto op zonne-energie. Het huisje heeft een energiewand met onder andere een warmtepomp, accukast, hybride-omvormer en infraroodverwarming. Door middel van ledverlichting worden de verschillende energiebronnen met elkaar verbonden.

Aardbevingsbestendig

Studenten van zowel het Alfa-college als de Hanzehogeschool Groningen waren betrokken bij diverse onderdelen van het WikiHouse. Zo is het gebouwd door studenten van de opleiding Timmerman van het Alfa-college. Het WikiHouse is ook nog eens aardbevingsbestendig; er komt geen schroef aan te pas. De studenten hebben hierbij de zogeheten Cradle2Cradle methode toegepast: een manier van bouwen die zo min mogelijk belastend is voor het milieu. Naast de bouwopleidingen van het Alfa-college zijn ook Engineering, Human Technology, Installatie- en Elektrotechniek bij het project betrokken.

Fietsen voor energie

Eén van de opties voor de invulling van een toekomstige energievoorziening is het gebruik van waterstof. Hoe dit precies werkt liet de Power2Gas fiets zien. Deze waterstoffiets werd bereden door student Jeroen Brattinga van de opleiding Electrical Engineering van de Hanzehogeschool Groningen. Jeroen fietste samen met Olympisch kampioen Ranomi Kromowidjojo. Studenten van het Instituut voor Life Sciences & Technology lieten zien hoe overtollig duurzame stroom naar methaan omgezet kan worden. Met de mobiele vergister demonstreerden zij het koningspaar hoe je keukenafval kunt vergisten.

Een enorm leuke ervaring deze Koningsdag, voor iedereen die betrokken is bij het WikiHouse. En natuurlijk werden er ook handjes geschud met de koninklijke familie. Maar, zoals een echte nuchtere Groninger betaamd, die handen worden wel gewoon weer gewassen.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed