Alfa-college
Groningen

Mode-studenten leveren bijdrage aan tentoonstelling Veendam

Foto: Student Mykha Pepping

Misschien heb je ze wel eens gezien; van die keramische hondenbeeldjes die vroeger, met zijn tweeën, op vele schoorsteenmantels stonden te pronken. Een grote verzameling van deze, ietwat kitscherige, zeemanssouvenirs zijn te bewonderen in het Veenkoloniaal museum in Veendam. Vanaf 19 januari 2019 is er de tentoonstelling ‘Ik wou dat ik twee hondjes was’ van kunstenaar Eline Janssens te bewonderen. Eerstejaarsstudenten van de opleiding Specialist mode/maatkleding mochten alvast een bijdrage aan de expositie leveren.

De studenten van de Boumaboulevard hebben vier dagen de tijd gehad om een hond van textiel te maken. Dag één stond in het teken van inspireren; op dag twee werden er moodboards, schetsen gemaakt en concepten uitgewerkt en vanaf dag drie mochten de studenten zelf aan de slag. De begeleiding was in handen van docent Roos Lechner en kunstenaar Eline Janssens. Eline heeft een fijne week met de studenten gehad:

De gevoelswaarde van stof en de handigheid waarmee deze studenten met textiel omgaan is een grote aanvulling op de tentoonstelling. Ik ben ontzettend trots op hun inzet, creativiteit en werkhouding

Creativiteit aanwakkeren

De eerstejaars mochten samenwerken maar het hoefde niet. Eline: “Ik wilde de studenten vooral vrijlaten en hun creativiteit aanwakkeren.” En dat is wel gelukt: De 19-jarige Myrthe Stuit uit Groningen heeft een Aziatische hond gemaakt met een traditioneel rood jasje met gouden details. Het gezicht van de hond lijkt op een geisha: “De keramische hondjes werden in Engeland gemaakt en door zeelieden voor hun geliefden meegenomen. Maar zeelieden gaan ook naar andere werelddelen en daarom heb ik een Aziatisch exemplaar gemaakt.” Myrthe heeft haar hond geverfd en dat is niet voor niets:

Ik schilder al vijf jaar. Bij het vak modetekenen mogen we kiezen uit werken met inkt, houtskool, tijdschriften, maar ik ga altijd voor verf. Verf maakt mij gelukkig

Workshops

De 17-jarige Nikita Goosens uit Zuidhorn koos voor een andere aanpak: “Mijn hond laat de reis van de schippers zien. Ik heb een boot afgebeeld. We kregen workshops vilten, druktechnieken en verftechnieken. Experimenteren met materialen doe je niet iedere dag en daarom leek het me leuk om deze nieuwe technieken toe te passen. Daarom heb ik de oren van mijn hond en de zeilen van de boot ook gevild.” De zeevaart bracht ook rijkdom in ons land: “Mijn hond heeft daarom een gouden strik om de nek.”

De studenten werken momenteel aan een boekwerk waar hun creaties in komen te staan. Ze hebben veel geleerd en vinden het leuk dat hun werk in het veenkoloniaal museum te zien zal zijn. Myrthe: “Het veenkoloniaal museum is mij niet onbekend. Vroeger woonde ik in een dorp vlakbij en kwam ik er wel eens. Volgend jaar staat er gewoon iets van mijzelf.” De studenten gaan nu onbewust op zoek naar de hondjes. Nikita is er nog geen één tegengekomen maar Myrthe wel: “Ik kwam tot de ontdekking dat één van mijn huisgenoten er één voor het raam heeft staan. Zo grappig.”

Junior stylist

Voor nog meer aansluiting op de regionale arbeidsmarkt wordt de opleiding Specialist mode/maatkleding verbreed met Junior stylist. Studenten die volgend schooljaar starten krijgen een gezamenlijk basisjaar waarin ze kennismaken met zowel de techniek/ambachtskant als de styling en ontwikkeling van kledingcollecties. Aan het einde van leerjaar 1 kiezen de studenten definitief voor Specialist mode/maatkleding of Junior Stylist. Beide niveau 4-opleidingen duren 3 jaar en worden aangeboden in de BOL.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed