Alfa-college
Assen | Groningen

Verwendag Alfa-college en Voedselbank valt in de smaak

GRONINGEN – Een dagje zonder zorgen, in de watten worden gelegd en nieuwe contacten opdoen: vijftig vrouwen van de Voedselbank Hoogezand kregen de kans om mee te doen aan de verwendag op het Alfa-college in Groningen. Vrouwen die normaal gesproken ieder dubbeltje om moeten draaien, konden lekker genieten van een knipbeurt, een schoonheidsbehandeling en een leuke workshop. De mbo-studenten en medewerkers van het Alfa-college waren blij de vrouwen een mooie dag te bezorgen. Tijdens de uitgebreide lunch werden nieuwe contacten gelegd. “Heel belangrijk, want als je weinig geld hebt, wordt je wereld steeds kleiner.”

Afgelopen zaterdag kwamen 50 vrouwen met de bus uit Hoogezand naar de locatie Kluiverboom van het Alfa-college. Eerdere contacten tussen medewerkers van de Voedselbank, Alfa-college en Rijnland Instituut hadden geleid tot de verwendag. MBO-studenten en medewerkers van de opleidingen Uiterlijke verzorging, Haarverzorging en Horeca verleenden op hun vrije dag graag hun medewerking en kregen er veel complimenten voor terug.

Mens voelen
Ankie Folkersma, één van de oprichters van de Voedselbank in Hoogezand en lid van Stichting Parel, vertelt hoe belangrijk het is om deze vrouwen te laten zien dat ze de moeite waard zijn om verwend te worden. “Als je het moeilijk hebt en niet genoeg geld hebt om je kinderen genoeg te eten te geven, dan krijg je het gevoel dat je gefaald hebt. Door deze verwendag kunnen de vrouwen zich weer mens voelen. Dit is zo goed voor hun eigenwaarde”, aldus Folkersma.

Dat de verwendag succes had, viel te horen uit de vele enthousiaste reacties: 'Een mooi kapsel en make-up geven me ook een goed gevoel van binnen', 'Leuk om andere vrouwen te ontmoeten die ook bij de Voedselbank Hoogezand komen', ‘Wat een heerlijke lunch, met verse aardbeien'. Het voelt als een schoolreisje, vandaag even geen zorgen

Zonder ontbijt naar school
De medewerkers van de Voedselbank in Hoogezand zien veel armoede en problematiek. Folkersma: “Armoede, in Nederland? Ja, helaas wel. In Hoogezand/Sappemeer zijn er relatief veel huishoudens die een beroep moeten doen op de Voedselbank. Meer dan 350 huishoudens, met in totaal 900 mensen waaronder meer dan 300 kinderen, hebben zo weinig geld te besteden dat ze een beroep doen op de Voedselbank. Soms gaan kinderen zonder ontbijt naar school. Of kinderen kunnen niet mee op schoolreis. Dat doet pijn.”
Ze vervolgt: “Wij proberen zo goed mogelijk basisproducten te bieden aan onze klanten. Het is soms moeilijk om voldoende producten te krijgen, zoals wasmiddel of wc-papier. Dat komt omdat in Hoogezand/Sappemeer er minder supermarkten zijn dan in een grote stad als Groningen. Daarom kunnen onze klanten één keer in de twee weken de Voedselbank bezoeken.”
Gemeente Midden-Groningen, waaronder Hoogezand valt, heeft sinds kort structureel financiering toegezegd. “Ook zijn we blij dat door de actie van RTV Noord er goede contacten zijn ontstaan tussen de Voedselbanken in de provincie. Daardoor kunnen we soms producten met elkaar verdelen. We hopen in de toekomst het voor elkaar te krijgen dat onze klanten wekelijks naar de Voedselbank kunnen”, aldus Folkersma.

Sieraden
Op de verwendag even geen zorgen maar vrolijke geluiden en gejuich als heerlijke quiches uit de oven komen. Gemaakt door de vrouwen die voor de kookworkshop hebben gekozen in de horecakeuken van het Alfa-college. De andere vrouwen hebben de workshop sieraden maken gekozen, van kunstenares Jeanet Metselaar. Na een laatste drankje, bedankwoorden en de wens om volgend jaar weer zo’n mooie dag mee te mogen maken, vertrekken de vrouwen weer met de bus.

 

 

 

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed