Alfa-college
Assen | Groningen | Hardenberg | Hoogeveen

Betrokken docent: van Duits docent naar boa

Studenten van het Alfa-college krijgen les van betrokken docenten. Alie Stek, docent Duits bij Uniformberoepen, laat haar betrokkenheid bij het vakgebied op een bijzondere manier zien. Onlangs slaagde ze namelijk voor haar examen tot buitengewoon opsporingsambtenaar (boa).

“Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen. In gesprekken met mijn collega dacht ik, dit wil ik ook!" Nieuwe kennis opdoen, buiten mijn comfortzone Collega Freddy Hoogland is erg trots op haar. “Het is uniek dat een taaldocent bereid is om zich te verdiepen in het beroep. Als vakdocenten zijn we een beetje het clubje van opsporingsambtenaren. Alie hoort daar wat mij betreft nu helemaal bij.”

Praktijkvoorbeelden
“De reacties van mijn studenten zijn allemaal positief”, vervolgt Alie. “Ze vinden het leuk dat hun docent zich ook aan dit examen waagt. De stof die studenten tijdens de les krijgen, heb ik in ongeveer dezelfde opbouw gevolgd. Maar dan in mijn eigen tijd. Zelf heb ik een begrippenlijst gemaakt van de stof. Handig voor mezelf, maar ook voor mijn studenten!

Tijdens de voorbereiding op mijn examen kwam ik erachter dat praktijkvoorbeelden heel belangrijk zijn! Behalve de terminologie en wet- en regelgeving is de context ook van belang. Je moet de verbanden leren zien. In welke situatie mag iets wel of niet? Van welk doel is dat afhankelijk? En, hoe te handelen?" Dat ik dit nu geleerd heb, is echt een meerwaarde voor de lessen Duits die ik geef.Talige opleiding
“In mijn eigen beroep, als docent Duits, kan ik al veel van mezelf kwijt in de opleiding Uniformberoepen. Het is best een talige opleiding. Je moet als beveiliger of handhaver veel met burgers in gesprek. Ook in het Duits, denk maar aan toeristen die Nederland bezoeken. De weg wijzen, waarschuwen of helpen. Naast de taal, moet je ook weten wat de verschillen zijn in benadering en wet- en regelgeving. Daarom krijg je in de opleiding veel beroepsgerichte casussen. Door het behalen van mijn boa weet ik nu ook echt hoe het zit in dit vakgebied.”

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed