Alfa-college
Groningen

Grensoverschrijdend project voor Verkoopspecialisten in spe

Zo’n twintig eerstejaarsstudenten van de opleiding Verkoopspecialist in Groningen hebben woensdag 20 juni een bezoek gebracht aan Duitsland. Het bezoek aan ons buurland is onderdeel van een tweedaags grensoverschrijdend project tussen de opleiding Detailhandel van het Alfa-college Groningen en BBS Papenburg.

De eerstejaars Detailhandel van de locatie Boumaboulevard namen samen met twintig Duitse studenten, die een vergelijkbare handelsopleiding volgen, een kijkje achter de schermen bij het distributiecentrum van EDEKA in Wiefelstede. Deze supermarktketen heeft een marktaandeel van 25 procent en is daarmee marktleider in Duitsland. “Een interessant bezoek waarbij met name de technologisch geavanceerde logistieke toepassingen indruk maakten”, vertelt docent Jaap Woltjer.

Papenburg
Ook kregen de studenten een rondleiding door het centrum van Papenburg en werd de school aangedaan, waar de Duitse jongeren een vergelijkbare handelsopleiding volgen. Op de Berufsfachschule Wirtschaft, Schwerpunkt Handel werden gezamenlijk opdrachten uitgevoerd, waarbij kennismaken en elkaars cultuur en opleiding centraal stond. De voertaal was naar keuze Duits, Nederlands of Engels.

Derde jaar op rij
Het internationale project met BBS Papenburg wordt al voor het derde jaar op rij gehouden. In mei van dit jaar werd groothandel SLIGRO in Groningen bezocht. De groep studenten werd geïnformeerd over de plaats van de groothandel in de bedrijfskolom en de vergelijking met groothandels in Duitsland werd gemaakt.

Meerwaarde
Met het project willen de scholen de taalbarrière bij studenten doorbreken en de kansen en mogelijkheden qua stage, wonen en werken in het grensgebied laten zien. Daarnaast is het project bedoeld om de ondernemingsgeest en de interculturele vaardigheden van de studenten te versterken. Het project wordt daarom ondersteund door Europese subsidie INTERREG/EDR; de stimulator voor internationale samenwerking in de regio. Verwacht wordt dat de uitwisseling zal bijdragen aan het genereren van nieuwe ideeën voor het grensgebied.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed