Alfa-college
Assen | Groningen

“Ik ben trots op wat ik heb bereikt”

Onder luid applaus van familie, vrienden, werkgevers en docenten ontvingen 34 cursisten van het Formele Educatietraject dinsdag op locatie Admiraal de Ruyterlaan hun taaldiploma. Een bijzonder moment, want voor de meeste cursisten is dit de eerste keer dat ze een diploma hebben behaald. 

“Ik ben trots met wat ik heb bereikt en ik ga nu proberen om mijn taaldiploma op A2 niveau te halen”, vertelt cursist Aneta Gerhátová (27). Mede-cursist Martje Jager (77) wilde één specifiek taalonderdeel graag ontwikkelen: “Ik kon al lezen, maar ik had wat moeite met spelling. Ik heb veel geleerd en het blijkt dat je nooit te oud bent om nog wat te leren.”

Officieel examen 
Het zogeheten Formele Educatietraject is bedoeld voor volwassenen die hun taal- of rekenniveau willen verhogen naar maximaal 2F (eind vmbo). “Aan dit Educatietraject mogen inburgeraars niet meedoen, maar wél cursisten die aan hun inburgeringsplicht hebben voldaan en nog willen werken aan het verhogen van hun taalniveau. Daarnaast doen er ook veel cursisten met een Nederlndse achtergrond mee”, zegt Corine Rockers, projectleider Educatie en Inburgering.
Dit traject wordt afgesloten met een officieel examen en een diploma. Op dit moment worden er uitsluitend taaldiploma’s afgegeven. “We hebben de afgelopen periode alleen taallessen gegeven en na de zomervakantie starten we ook met een rekentraject”, geeft Corine aan. 

Nieuwe toekomstdoelen
Met het behalen van ‘Kwalificatie Basisniveau Nederlandse Taal’, zoals het diploma officieel heet, zetten de cursisten volgens Corine een belangrijke stap: “Met dit diploma kunnen ze aantonen wat hun taalniveau is en laten ze zien dat ze actief deelnemen aan de maatschappij”. Simone van Leusden, coördinator Educatie en Inburgering, vult aan: “Voor onze cursisten is het behalen van deze taaldiploma een positieve bijdrage aan hun zelfvertrouwen en toekomstperspectief. Ze beseffen dat ze iets moois hebben bereikt en dat ze nu nieuwe doelen voor de toekomst kunnen stellen."
 

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed