Alfa-college

Koning: mbo'ers mogen trots zijn op het mbo!

De 42 pauwenveren vertegenwoordigen de deelnemende ROC's van de Ambassadeursverkiezing 2018

De primeur van de opening van het mbo-schooljaar, met deelname van koning Willem-Alexander, was gisteren landelijk nieuws! De koning sprak veel lovende woorden over het mbo als onderwijssector en de mbo'ers.

Mbo'ers laten Nederland draaien

In zijn toespraak zei de koning onder meer: "Een half miljoen MBO-studenten gaan vanaf vandaag weer aan de slag. En dat is van nationaal belang. Want het zijn de MBO’ers die Nederland laten draaien. MBO’ers zorgen dat we een dak boven ons hoofd hebben en dat we droge voeten houden in de polder. Ze ontwikkelen onze software en verkopen ons de hardware. Ze zijn de handen aan het bed, de voeten op het gaspedaal, de ogen en oren in de wijk. Ze leggen windparken aan, sturen robots aan, runnen restaurants en ontwerpen onze kleding. Ze knippen ons en vertellen ons vriendelijk dat moeilijk haar niet bestaat. Ze helpen ons om gezond en fit te blijven. En ze organiseren ook nog onze favoriete festivals." Er is wel een punt dat beter kan: "de beschikbaarheid van voldoende stageplekken blijft nog wel een punt van zorg. In een aantal sectoren is er een gebrek aan stagemogelijkheden. Het is goed dat dat probleem de aandacht heeft."

Mbo'er: je mag trots zijn!

De koning stak alle mbo'ers een hart onder de riem met: "Iedere MBO’er die hier in Tilburg en waar ook in Nederland enthousiast begint aan een nieuw studiejaar, mag dan ook trots zijn. Want laat dit duidelijk zijn: wij hebben jullie keihard nodig. U bent gewoon heel erg gewild, vooral degenen die in hun opleiding intensief kennis maken met de beroepspraktijk. Nog niet iedereen beseft het misschien, maar een keus voor het MBO is een slimme keus."

Lange termijn visie voor de arbeidsmarkt

Ton Heerts, voorzitter van de Mbo Raad, vertelde in zijn speech onder andere dat we niet moeten klagen over een tekort aan arbeidskrachten, maar dat we beleid moeten maken. Om te voorkomen dat we in economische voorspoed niet opeens met tienduizenden onvervulbare vacatures zitten, moet er in Nederland een langetermijnvisie voor de arbeidsmarkt komen. ,,Door nijpende tekorten op de arbeidsmarkt wordt zichtbaar dat onze economie grotendeels rust op de schouders van mbo'ers. Iedereen kijkt nu verwachtingsvol naar het onderwijs, maar wij kunnen geen blik afgestudeerden opentrekken.’’

Mbo ambassadeurs willen meer erkenning voor mbo

Gisteren publiceerde Nos.nl een interview met 3 van de 42 Mbo ambassadeurs van 2018, waarin zij vertellen waarom het mbo en de mbo-opleidingen meer erkenning verdienen.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed