Alfa-college
Assen | Groningen | Hardenberg | Hoogeveen

Alle onderwijslocaties Alfa-college rookvrij

Al onze onderwijslocaties zijn rookvrij. De ambitie is nu om onze studenten en medewerkers te helpen bij het stoppen met roken. Dit past goed bij het rijke Healthy Ageing en Fit for life programma waarin gezond leven centraal staat. We zijn een van de eerste grote organisaties in Groningen die rookvrij is. Dat betekent dat er op de schoolpleinen en het schoolterrein niet meer gerookt mag worden.

“We zijn ongelooflijk blij en ook trots dat ons dit zo snel gelukt is! Door het creëren van een rookvrije omgeving worden onze studenten en medewerkers minder snel verleid tot roken”, vertelt Otto Folkerts, projectleider van ‘Alfa-college rookvrij’. In 2017 sloten we ons als eerste ROC van Nederland aan bij de Alliantie Rookvrije Generatie. Deze landelijke beweging wil rookvrij opgroeien vanzelfsprekend maken. Gemeente Groningen heeft zelfs de ambitie uitgesproken om de eerste rookvrije stad van Nederland te worden en we werken daar vol overtuiging aan mee.

“Eerst hebben we intern veel aandacht besteed aan onderzoek, bewustwording en informatievoorziening”, aldus Folkerts. “Er moest heel veel gebeuren, maar draagvlak was er meteen. En nu is het dan zover dat de rookruimtes verdwenen zijn, er op alle locaties bordjes hangen en dat we elkaar aanspreken op rookgedrag.” Medewerkers zijn met elkaar verantwoordelijk voor de handhaving en hoewel er elke dag beveiligers rondlopen, moeten rokende studenten nog dikwijls aangesproken worden. “Het is een proces en we geven iedereen de tijd om te wennen aan de nieuwe regels.”

Daarnaast is onze school toe aan de volgende stap. Folkerts: “Natuurlijk is het niet zo dat iedereen nu gestopt is met roken. Het wordt alleen moeilijker. Een goed moment om ons nog meer te richten op bewustwording en hulp bij het stoppen met roken.” Zo krijgen onze medewerkers in januari de kans om mee te doen met de training ‘Stoppen met roken’ van Allen Carr. Ook studenten worden dit schooljaar uitgenodigd om hier aan deel te nemen. En er is meer. “Momenteel zijn we druk bezig met het promoten van de landelijke actie Stoptober, bieden we op onze ROC dag een workshop voor docenten aan en kijken we samen met onderwijsteams wat er mogelijk is binnen lesprogramma’s.”Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed