Alfa-college
Assen | Groningen

Studenten geven les aan sporttalenten

Voetbalsters krijgen krachttraining van onze studenten

29 van onze studenten Sport en Bewegen geven les aan 133 sporttalenten uit Noord-Nederland. Op woensdag 20 september vond de aftrap van Multi Moves plaats. In dit project werken we samen met regionale talentencentra en krijgen sporters een jaar lang training in andere sporten dan ze zelf beoefenen. Een kruisbestuiving tussen werkveld en onderwijs, want de talenten leren beter en op meerdere manieren te bewegen en de studenten ervaren hoe het is om les te geven in een topsportomgeving.

“Onze studenten leren beter lesgeven en op een hoog niveau de inhoud van een les bedenken. Daarnaast hebben trainers en coaches naast het verbeteren van technieken nu de tijd en ruimte om bijvoorbeeld ook naar sociale en individuele fysieke processen te kijken”, vertelt Siebrand Solinger, docent Sport en Bewegen en coördinator van Multi Moves.

Samenwerken
Als school willen we meer samenwerken met het werkveld en Multi Moves past bij deze ambitie. “Met Multi Moves bereiken we ons doel om studenten uit de schoolbanken te halen en ervaring op te laten doen in de praktijk. De meerwaarde voor het Alfa-college is de feedback die onze studenten krijgen van de trainers van de regionale talentencentra”, aldus Siebrand.
Peter Janssen, als handbaltrainer aangesloten bij een regionaal talentencentrum, is enthousiast over Multi Moves: “Ik ben een groot voorstander van dit project, want iedereen leert van elkaar. De handbalsters krijgen bijvoorbeeld les in taekwondo waardoor ze meer doorzettingsvermogen krijgen en leren incasseren. De studenten krijgen na het lesgeven feedback van de trainers en hierdoor kunnen ze zichzelf verder ontwikkelen. Daarnaast heb ik de korfbal les gefilmd en dit materiaal ga ik gebruiken voor trainingen.”

Trainingen
De studenten Sport en Bewegen die iedere woensdag les geven aan de talenten zijn hiervoor voorgedragen door hun coach en hebben specifieke kennis van de sport waar ze training in geven. De talenten, verdeeld in een groep onder en boven 15 jaar, krijgen training in 14 verschillende sporten, zoals turnen, judo, boksen en dansen. Student Robin Cirkel geniet ervan om aan de getalenteerde sporters krachttraining te geven: “De talenten zijn zeer gemotiveerd om te trainen. Ze zijn enthousiast om ook technieken uit andere sporten te leren als deze bijdragen aan hun eigen sportontwikkeling. Mooi om te zien dat sporters veelzijdiger worden. En ik leer hier zelf ook heel veel van. Elke sporter is anders. En de feedback die ik krijg van de trainers is erg leerzaam.”

Nationale Sportweek
De start van Multi Moves is tijdens de Nationale Sportweek, die loopt van 15 tot en met 29 september. Tijdens dit landelijke sportevenement zetten clubs, bonden, gemeenten en andere organisaties hun deuren open en kan iedereen nieuwe sporten uitproberen.

 

 Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed