Alfa-college
Groningen

Studenten Alfa-college helpen vluchtelingen en daklozen

Slaapzakken zijn hard nodig als je buiten in de kou slaaptRuim 50 studenten Specialist Mode/Maatkleding van het Alfa-college zetten zich op donderdag en vrijdag 19 oktober in voor het goede doel. Op de locatie Boumaboulevard leveren de eerste- en tweedejaars een bijdrage aan het project Sheltersuit. Sheltersuits zijn jassen die ook als slaapzak kunnen dienen voor vluchtelingen en daklozen. De studenten maken er tassen voor.

“Onze studenten maken de tassen samen in groepjes en leren veel van het project Sheltersuit. Ze ervaren hoe het is om elkaar feedback te geven, samen te werken én om zich in te zetten voor het goede doel." We willen als Alfa-college dan ook graag een bijdrage aan Sheltersuit leveren, want op deze manier kunnen we vluchtelingen en daklozen helpenzegt Silke Kolthof, docent Specialist Mode/Maatkleding bij het Alfa-college.

Sheltersuit
Een Sheltersuit is een water- en winddichte jas die ook als slaapzak gebruikt kan worden en is bedoeld voor vluchtelingen en daklozen die bescherming tegen de kou nodig hebben. Deze duurzame jas van restmateriaal wordt gemaakt door voormalige vluchtelingen in Nederland. Met de landelijke campagne wil de organisatie van Sheltersuit aandacht vragen voor duizenden dakloze vluchtelingen die bij de Europese grenzen vastzitten en in de winter moeten overleven zonder beschermde kleding. “Wereldwijd worden miljoenen mensen gedwongen om buiten in de kou te slapen. Tegelijkertijd produceert de textielindustrie miljoenen kledingstukken waarvan er dagelijks velen in de verbrandingsoven belandden. En toch kunnen we de mensen niet warm houden. Dat vind ik de omgekeerde wereld. Wij vinden dat iedereen bescherming verdient. Daarom maken wij Sheltersuits, gebruiken wij onze onderneming ter inspiratie en bieden wij een oplossing voor mensen in nood vertelt Bas timmer, modeontwerper en oprichter van Sheltersuit.

Tassen
Voor Sheltersuit gaan mode-studenten van ROC’s uit heel Nederland op 18 en 19 oktober aan de slag om tassen voor 3000 Sheltersuits te maken. Tijdens deze twee dagen krijgen ze de kans om hun theoretische kennis van het modevak in praktijk te brengen. Bij het Alfa-college werken de eerste- en tweedejaarsstudenten van Specialist Mode/Maatkleding samen om de tassen voor de vluchtelingen en daklozen te maken. “Ik vind het leuk om de tassen voor de Sheltersuits te maken en ik vind het knap hoe de oprichter van Sheltersuit alles heeft bedacht”, zegt Lejla Shabani, eerstejaarsstudent Specialist Mode/Maatkleding bij het Alfa-college.

Donatie
Sheltersuit is volledig afhankelijk van de donaties van particulieren, bedrijven, instellingen en particuliere fondsen. Met de donatie van de 3000 jassen kunnen kinderen en volwassenen in Sarajevo, Duinkerke en op Lesbos de winter overleven. De Sheltersuits kunnen van 18 oktober tot en met kerst dit jaar gedoneerd worden via www.sheltersuit.com. “Om ons doel te behalen hopen wij heel Nederland in beweging te krijgen”, aldus Bas Timmer.

studenten demonstreren een sheltersuit
Studenten demonstreren een Sheltersuit.
Foto van Yolanda Visser.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed