Alfa-college
Hoogeveen

Samenwerking techniekonderwijs biedt goede toekomstmogelijkheden

Sinds een aantal jaren werken RSG Wolfsbos, het Roelof van Echten College en het Alfa-college samen aan de vormgeving van het techniekonderwijs in Hoogeveen. Door deze samenwerking kunnen leerlingen van klas 4 vmbo kiezen uit een breed assortiment modules binnen de profielen Bouwen, Wonen en Interieur (BWI), Produceren, Installeren & Energie (PIE), Mobiliteit & Transport (M&T) en Dienstverlening & Producten (D&P). Daarnaast is er aandacht voor goede aansluiting richting het vervolgonderwijs.

Toekomstgericht onderwijs
Vmbo-leerlingen van RSG Wolfsbos en het Roelof van Echten College zijn iedere donderdagochtend druk bezig met uitdagende opdrachten uit een van de acht techniekmodules. De lessen worden, afhankelijk van het keuzemoduul, gegeven op één van de drie scholen.

In het technieklokaal van RSG Wolfsbos wordt druk gezaagd, getimmerd en geschilderd. Opvallend is dat er niet alleen leerlingen van RSG Wolfsbos met hun opdracht bezig zijn, ook leerlingen van het Roelof van Echten College volgen hier technieklessen. Wessel Beekelaar en Maikel Blok, beide leerlingen uit klas 4 vmbo van het Roelof van Echten College, volgen de module ‘Schilderen en Spuiten’.

Wessel vertelt: “We willen allebei graag schilder worden, daarom hebben we bewust voor deze module gekozen. Dat we nu elke donderdagochtend les hebben bij RSG Wolfsbos is eigenlijk alleen maar leuk en heel erg leerzaam.” Maikel vertelt enthousiast verder: Deze module wordt op onze eigen school niet gegeven, maar het is hartstikke mooi dat we op deze manier wel de kans krijgen om de richting te kiezen waar we later ons beroep van willen maken. "Ik ben hier echt met toekomstgerichte praktijkopdrachten bezig.”

Vrijstelling
Ook op het Alfa-college volgen vmbo-leerlingen van RSG Wolfsbos en het Roelof van Echten College technieklessen. Docent Wim ten Caat van het Alfa-college licht toe: “In deze lessen krijgen dertien leerlingen onder andere theorielessen over elektrotechnische schakelingen en oefenen ze met installaties op een bord. Het grote voordeel van deze modules op het Alfa-college is dat leerlingen die straks een opleiding kiezen in de Elektrotechniek/Engineering, een vrijstelling krijgen voor het praktijkonderdeel Elektrotechniek."Zij kunnen dan alvast starten met praktijkonderdelen van het volgende blok.”

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed