Alfa-college
Assen | Groningen

"Hier kan ik werken aan een toekomst"

Jos Ruiter
Jos Ruiter (32) werkt sinds februari 2018 op onze locatie Admiraal de Ruyterlaan. Hij houdt zich bezig met administratief werk. Jos is in dienst bij het Alfa-college via een banenafspraakbaan (BAB). Deze baan is bedoeld om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. Jos heeft vorig jaar de diagnose Autisme gekregen.

“Toen ik de diagnose kreeg, moest ik mijn hele levensplan omgooien. Vanaf dat moment ben ik gaan kijken welk werk ik leuk vind. Ik heb eerst in de dagbesteding voor licht dementerenden gewerkt, maar dat was het niet voor mij. Niet omdat ik het niet leuk vond, maar meer omdat het toch te veel zelfstandig werken is.
Mijn jobcoach heeft veel contact met het Alfa-college. Toen een collega op vakantie ging, vroeg de coördinator van de afdeling Inburgering aan mij of ik iets met cijfers heb. Ze zei dat ik het mocht proberen en zodoende ben ik hier terecht gekomen.”

Begeleiding
“Ik word geweldig begeleid bij het Alfa-college, want iedereen staat altijd voor me klaar. Ze beantwoorden al mijn vragen en ik weet precies bij wie ik moet zijn. Op dit moment vind ik het erg fijn om een gestructureerd iemand naast me te hebben, die de opdrachten aan mij geeft. Zodat ik er in kan komen op mijn eigen tempo.”

Toekomst
“Ik ben erg blij dat ik aan het werk ben, want dat geeft me het gevoel dat ik kan werken aan een toekomst. Ik heb elke vrijdag therapie en daar zijn een aantal mensen die géén werk hebben en je merkt écht het verschil tussen hun gemoedstoestand en die van mij. Ik ga vrolijk naar mijn werk en ik heb het gevoel dat ik er toe doe. Bij het Alfa-college kom ik vooruit in mijn leven."

Doel
Het Alfa-college heeft op dit moment, verdeeld over alle locaties, elf BAB-ers in dienst. Ons College van Bestuur (CvB) vindt het erg belangrijk om meer BAB-ers in dienst te nemen: “Werk is voor de meeste mensen erg belangrijk in hun leven. Salaris, zingeving, er toe doen, een bijdrage leveren, sociale contacten en structuur. Allemaal relevante zaken. Wij hebben als organisatie juist ook een opdracht vanuit onze waarden om mensen die minder gemakkelijk aan het werk kunnen, te helpen. Wij hopen toch ook dat onze kwetsbare studenten een goede plek krijgen in de samenleving? En weten als geen ander dat daarbij goede begeleiding en oefening behulpzaam zijn”, aldus Christien de Graaff, lid CvB.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed