Alfa-college
Hoogeveen

Transport en logistiek in de media

Dagblad van het Noorden, 7 februari 2019:

KARgo! in Hoogeveen is de praktische opleidingsplek voor middelbaar beroepsonderwijs voor mannen en vrouwen in de wereld van Transport & Logistiek. De kleinschalige locatie van het Alfa-college scoort goed in de Keuzegids Mbo 2019. Alle reden om hier eens een kijkje te nemen. Wat zeggen studenten, docenten en mensen uit het bedrijfsleven over de opleidingen Logistiek en de toekomstmogelijkheden die geboden worden bij KARgo!?

Opleidingsmanager Leo Dercksen en docent Transport & Logistiek Dagmar de Boer zijn trots. Hoe kan het dat de opleidingen al zeven jaar op nummer 1 staan in de Keuzegids Mbo? "Ik denk dat het in hoge mate komt door de structuur die we onze studenten bieden. Wat verwachten wij, wat mogen zij verwachten? En: kom de afspraken na die je samen maakt. We zijn kleinschalig en hebben deskundige docenten, die iedere dag met plezier hun werk doen. We bieden studenten praktijkgericht maatwerk op alle mbo-niveaus en zetten dat om in concreet resultaat,” vertelt Dagmar de Boer, die nu vier jaar docent is op deze locatie.

Maatwerk en goede wil
"We investeren voortdurend in onze opleidingen in goede samenwerking met het regionale bedrijfsleven en zorgen dat onze praktijkvoorzieningen up-to-date zijn”, vult Leo Dercksen aan. "Ik denk dat we op het Alfa-college diversiteit en flexibiliteit bieden. Het onderwijs verandert omdat de verwachting en de vraag veranderen, wij gaan daar zo snel en goed mogelijk in mee. Het onderwijs wordt diverser, door instroom vanuit meer verschillende richtingen en door meer verschillende leeftijdsniveaus.

Het wordt diverser omdat er meer projectmatig wordt gewerkt: wat is de vraag uit de markt op huidige ontwikkeling, hoe kunnen we samen met bedrijven zo gericht mogelijk aan de vraag voldoen? Er is sprake van een toename van vrouwen in de transport en logistiek: we leiden nu meer vrouwen op dan voorheen, omdat er vraag is uit de markt en de maatschappij verandert. Dat vereist flexibiliteit van onze kant, inspelen op verandering. Weten wat er speelt en samenwerken om iedere student in iedere opleiding, of het nu in de BOL (beroepsopleidende leerweg) of de BBL (beroepsbegeleidende leerweg) is, zo goed mogelijk op weg te helpen.”Patrick van Pelt is bijna klaar met z’n niveau 4 opleiding Logistiek Supervisor aan het Alfacollege. Hij gaat straks meteen bij Scania in Zwolle aan de slag. Die baan had hij al aangeboden gekregen vanuit z’n stage. Het laatste deel van z’n opleiding rondt hij nu af. Hij kijkt tevreden terug op zijn studieperiode bij KARgo! in Hoogeveen. "Het Alfa-college is lekker klein, de docenten komen uit de praktijk en als jij iets wilt, zijn ze altijd bereid je te helpen. En wat ik sterk vind, is dat je op verschillende manieren kunt instromen en meerdere keren per jaar kunt afronden. Ik ben zelf binnengekomen via niveau 2, maar ik heb ook klasgenoten die rechtstreeks vanuit vmbo-tl zijn begonnen. Ik heb onlangs nog in de sollicitatiecommissie gezeten en daar kon ik gewoon aangeven wat wij als student verwachten van een nieuwe docent. Leuk om te doen. Nu het laatste examen afronden en dan aan het werk in de logistiek, bij Scania!”

Samenwerking
Mascha Menzo van Sectorinstituut Transport en Logistiek werkt nauw samen met het Alfa-college, vooral voor de BBL-opleidingen. Mascha: “Het gaat om een stevige samenwerking tussen bedrijven, sector en Alfa-college. We willen jongeren die graag in de transport en de logistiek willen werken, zo goed mogelijk begeleiden. Op ieders gewenste niveau van praktijkgerichte opleiding. Ik heb veel persoonlijk contact met de leerlingen, met de bedrijven en korte lijnen naar het Alfa-college. Alles om te zorgen voor een goede instroom en een zo passend mogelijke opleiding.

De sector maakt dit zelf mede mogelijk met bijdragen van SOOB, het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer. Op deze manier krijgen veel jongeren een unieke kans om het complete pakket van rijbewijzen sterk gereduceerd en voorgefinancierd te kunnen behalen. Want je komt dan tijdens de BBL-opleiding bij ons in dienst en daarna stroom je door naar het bedrijfsleven. Het is voor veel jongeren een belangrijke start van hun praktijkopleiding. In combinatie met een goed beroepsperspectief maakt dat de sector heel aantrekkelijk. Ik denk dat we met de kleinschaligheid en inzet van Alfa-college gezamenlijk een belangrijke bijdrage leveren aan het vervullen van de brede vraag uit de regio.”

Hij is net tot Praktijkbegeleider van het Jaar verkozen door het Alfa-college Hoogeveen. Heiny Wendker, Foodmanager bij Sligro in Emmen, heeft een goed beeld van de samenwerking met het Alfa-college. "Ik ben echt blij met de samenwerking. De school heeft goede docenten die uit de praktijk komen en weten waar het bij een bedrijf om draait. Er is een goede wisselwerking. De studenten die bij ons komen voor hun stage zijn enthousiast en gemotiveerd . Het Alfa-college denkt mee en komt z’n afspraken na. Dat werkt erg goed en daarom kunnen we de studenten veel bieden op hun stages bij Sligro, van orderpicker tot en met supervisor.”

Toekomst bieden
Van student tot en met praktijkbegeleiders uit de praktijk, ze hebben het goed voor met de mannen en vrouwen van KARgo!. Hoe kijken ze zelf naar hun toekomst? Opleidingsmanager Leo Dercksen: "Er verandert heel veel, ook in logistiek en transport. Als onderwijsinstelling ga je daar in mee, moet je de aansluiting houden. Of het nu gaat om goed uitgeruste moderne praktijklokalen of om meebewegen met de vraag naar flexibilisering. Er is een sterke ontwikkeling naar blijven leren, liefst je leven lang. Wij spelen in op die toenemende vraag naar het op peil houden van de eigen deskundigheid. Dat vergt nogal wat, van iedereen, dus ook van ons. De kunst is iedereen op zijn niveau perspectief te bieden en zo goed mogelijk kansen te bieden zich te ontwikkelen in de breedte van de logistieke wereld. Het doel is altijd ontwikkelen, toekomst bieden, dat is het hart van het Alfa-college.”

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed