Alfa-college
Hoogeveen

Cursisten ploggen voor een schoner Hoogeveen

Gena, Layla en Zusan gaan ploggen

Cursisten Nederlands van het Alfa-college gingen donderdag 14 april ‘ploggen’: een samenvoeging van de woorden joggen en ‘plocka’, het Zweedse woord voor rapen. Al joggend werd al het afval rondom de school opgeraapt. Gert Vos, wethouder van gemeente Hoogeveen sprak alle migranten kort toe, waarnaar ze allemaal aan de slag gingen.

De groep had een aantal weken geleden in de les een krantenartikel gelezen over dit ontwerp. Cursist Layla was direct enthousiast. Samen met haar klasgenoten Gena en Zusan was ze de eerste die zei: ‘Dit moeten we doen!’. Ze vertelt: “Hoogeveen wordt mooier zonder afval op straat. Ook willen we anderen hiermee stimuleren.” Het Nederlands van cursist Zusan is nog iets minder goed, maar ze laat in het Engels weten dat ze dit erg belangrijk vindt. Het is niet alleen voor onszelf, maar ook voor de generaties na ons.
Docente Saskia Glazenburg is het hiermee eens. Ze spreekt de groep nog even toe voordat ze starten: “Raap niet alleen grotere voorwerpen zoals blikjes op, maar vergeet ook niet de sigaretten langs de kant van de weg. De stoffen in filtersigaretten zijn erg schadelijk voor het milieu!”

Met ‘Kom ook in actie tegen zwerfvuil’-gele hesjes, afvalzakken, opraapstokken en bezems ging de groep op pad.

Wethouder Gert Vos gooit het eerste afval in de blauwe afvalzakken.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed