Alfa-college
Hoogeveen

Alfa-college ontvangt officiële branche-erkenning INRetail

Ciska Snel met Johan Schomaker, foto gemaakt door André Weima
HOOGEVEEN - Tijdens het evenement Modestad Hoogeveen op zondag 28 april heeft brancheorganisatie INRetail de eerste branche-erkenning uitgereikt aan het Alfa-college in Hoogeveen. INRetail geeft deze erkenning specifiek aan de opleidingen op het gebied van Fashion, die een aantoonbare sterke samenwerking hebben met ondernemers in de regio.

“Beroepen in de retail veranderen door het winkelgedrag van consumenten”, legt Dorien Krassenberg van INRetail uit.Digitale vaardigheid en het beheersen van gastvrijheid skills zijn belangrijke vaardigheden die toekomstige medewerkers in retail nodig hebben in hun baan. "Het is belangrijk dat studenten tijdens de opleidingen deze nieuwe vaardigheden leren en actuele retailkennis ervaren.”

Ciska Snel, docent op het Alfa-college en mede-organisator van Modestad Hoogeveen is trots op deze erkenning. Ze vertelt: “Goed opleiden is belangrijk. Onze studenten zijn de werknemers en ondernemers van de toekomst! Onze samenwerking met ondernemers in Hoogeveen en in de regio is verankerd in ons onderwijs. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Daar hebben we hard aan gewerkt!”

Regioadviseur van INRetail, Johan Schomaker was tijdens Modestad aanwezig om de erkenning fysiek te overhandigen. In zijn speech roemde hij het Alfa-college om de verbinding die gelegd wordt met het bedrijfsleven. "Het Alfa-college is goed bezig!"

Nauwe samenwerking ondernemers
In de nauwe samenwerking met fashionretailers in de regio wordt samen onderwijs aangeboden, passend bij de branche. Denk aan gastlessen, bedrijfsbezoeken en vooral aan projecten, waarbij studenten leren in de praktijk. Elk jaar lopen er diverse projecten met gemeente en bedrijfsleven waarin studenten opdrachten uitvoeren.

“Natuurlijk bieden wij stageplaatsen maar daarbij doen we meer”, zo geeft Janny Schenkel, franchisenemer van Livera aan. “Hoe leuk is het om een groep studenten te ontvangen, rond te leiden en te vertellen over je bedrijf? Of om op een voorlichtingsavond belangstellenden enthousiast te mogen maken voor het retail-vak? Voor mij is het belangrijk om dit contact te hebben, maar voor studenten is het contact met de praktijk net zo van belang.Modestad Hoogeveen
Een voorbeeld van een praktijkopdracht is Modestad Hoogeveen. Aan dit evenement in het centrum van Hoogeveen werken jaarlijks veel studenten mee. Tijdens deze editie van Modestad Hoogeveen lopen veel studenten van het Alfa-college mee als model, vorig jaar regelden enkele studenten de opgave en planning van alle modellen. En vanuit deze samenwerking zijn alweer andere projecten ontstaan. Een passende gelegenheid voor INRetail om de branche-erkenning uit te reiken.

Fashion-opleidingen Alfa-college
Het Alfa-college in Hoogeveen biedt drie opleidingen op het gebied van Fashion. Onder de Business School vallen de opleidingen Verkoopspecialist, Ondernemer Retail en Manager Retail. Bij deze opleidingen wordt een specialisatie in Fashion aangeboden. Fashion-studenten volgen vakken specifiek over de modebranche, zoals modestyling en trends, stoffenkennis, assortimentskennis en visual merchandise.

Over de audit
Samen met Kenniscentrumhandel (KCH) ontwikkelde INretail de auditcriteria. KCH is een onafhankelijk instituut voor audit en kwaliteitsbewaking en voerde in februari 2019, in opdracht van INretail, de audits uit. Het Alfa-college heeft aangetoond dat de onderwijsvisie is afgestemd op de branche, waardoor studenten goed voorbereid worden op een toekomst in de fashion/retail.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed