Alfa-college
Hoogeveen | Groningen | Hardenberg | Assen

Een gezellige sfeer creëren, dat kan ik goed

Baltus van ’t Hof won begin april de verkiezing Beste docent van het Alfa-college, tijdens het evenement Alfa’s Goud. Hij viel bij de jury op vanwege zijn sterke vakmanschap en de ontwikkeling van een doorlopende leerlijn vmbo-mbo. Baltus is enorm blij met deze erkenning en vertelt vol enthousiasme over zijn visie op het onderwijs.

“Twaalf jaar ben ik nu docent, en ik geniet van mijn vak. Ik heb er nooit spijt van gehad dat ik de overstap van het bedrijfsleven naar het onderwijs heb gemaakt. Ik werkte als automonteur, maar wilde wel een overstap maken naar Technisch trainer, zoals ik had gezien op mijn werk. Ik begon aan de lerarenopleiding en werd al snel benaderd door iemand van het Alfa-college om les te komen geven. Dat bleek een succesvolle stap.

Vanuit mijn eigen schoolervaring wist ik: de sfeer in de groep is zo bepalend! De studenten moeten naar je willen luisteren en met plezier naar school gaan. En ik denk dat ik dat goed kan, een gezellige sfeer creëren. De jongens voelen zich dan snel op hun gemak. Mijn studenten weten precies wat ze aan me hebben. Ik mag graag ouwehoeren en grapjes maken. Ik durf alles te zeggen, alles te doen. Maar ik tolereer geen gevloek, gepest of discriminatie. Als het erop aankomt, ben ik consequent: een laatste waarschuwing is ook echt de laatste. Mijn uitgangspunt is: we doen het samen en als we elkaar vertrouwen, kom je het verst.
En deze aanpak werkt blijkbaar, want mijn studenten hebben mij genomineerd voor Beste docent. Vanwege mijn duidelijke uitleg, geduld en mijn ‘coole’ auto, zo is mij verteld. Ik houd van veel pk’s. In mijn auto en mijn motor. Dat vind ik zelf te gek, maar mijn studenten ook! Zelf vind ik dat ik de titel ‘Beste Docent’ aan mijn team te danken heb. Het team zorgt ervoor dat ik met plezier naar het werk ga. Maar super natuurlijk, die waardering.

Samenwerking
Samen met een collega van het Roelof van Echten College (vmbo) werk ik aan een doorlopende leerlijn. Vmbo’ers van deze school met keuzevak in motorvoertuigentechniek kunnen op het mbo met vrijstellingen op bepaalde vakken versneld door de opleiding gaan. En mogelijk dus een versneld traject. Fijn om te zien dat we niet alleen dezelfde ambitie delen, maar dat we ook echt een goede relatie opbouwen. We hebben elkaar hierin echt gevonden.

Ook belangrijk is onze samenwerking met het bedrijfsleven. We hebben elkaar nodig voor goed onderwijs.Daarom organiseren we bijvoorbeeld leermeesteravonden, waarin we met praktijkopleiders ervaringen uitwisselen.

Daarnaast ben ik samen met mijn collega betrokken bij een onderzoek naar responsief duurzaam vakmanschap. Oud-collega Femke Bijker, inmiddels promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen doet hier onderzoek naar. Het is interessant om te ontdekken wat onze BOL niveau 2 -studenten doen na hun opleiding. Tijdens onze leermeesteravond was Femke ook aanwezig. Directe input van onze leermeesters: zo waardevol!

KARgo! zichtbaar maken
Ik vind het belangrijk om te laten zien wat we doen op KARgo!. Daarom heb ik een aantal jaren geleden een facebookpagina gemaakt, waarbij ik leerzame opdrachten wil laten zien. Het aantal volgers (nu zo’n 300) groeit! Met nieuwe studenten, maar ook ouders en alumni die het leuk vinden om betrokken te zijn.

Expertdocent
Naast mijn werk ben ik nog ouderling in de kerk. Volgend jaar loopt dat af. Ik denk erover na om dan een studie op te pakken. Een hbo master ‘Expertdocent beroepsonderwijs’ lijkt mij wel wat. Ik blijf lesgeven, dat is het mooiste vak dat bestaat!

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed