Taalhelden in het zonnetje gezet
Vandaag de dag zijn er in de provincie Groningen maar liefst 65.000 mensen met een achterstand in rekenen, schrijven, lezen en omgang met computers. In samenwerking met Stichting ABC biedt het Alfa-college cursussen aan om deze vaardigheden op te krikken en om de deelnemers te begeleiden in hun ambassadeurschap. Dinsdag zijn zes van onze taalambassadeurs in het zonnetje gezet voor hun harde, dankbare werk.
De ochtend begon met behandelingen door tweedejaars studenten van de opleidingen Schoonheidsspecialist en Kapper. “De studenten zijn gewend om met modellen te werken”, zegt docent Esther Westers. En dit is ook zeker te zien in de omgang tussen de studenten en de ambassadeurs. Er is slechts een beetje begeleiding van de docenten nodig.
Studente schoonheidsspecialiste Romy zegt dat ze het het leukste vind om iemand ontspanning te geven. “Ik begin met een praatje om een klik te krijgen. Daarna ga ik rustig verder met de behandeling”. En een klik, die krijg je snel. Een van de taalambassadeurs Hanna zegt dat jongeren heel open tegenover laaggeletterdheid staan. “Als je vroeger niet kon lezen of schrijven, dan moest je achterin zitten. ‘Dat lukt je toch niet’ zei de docent dan. Tegenwoordig worden er zo veel dingen gedaan om mensen die niet kunnen lezen of schrijven, te helpen”.
Henk had moeite met de alledaagse dingen door zijn achterstand in lezen. “Voorheen moest ik een collega vragen om te helpen om geld te pinnen. Tegenwoordig kan ik mij zelfstandig redden.” Henk ziet het als een groot voordeel om te kunnen lezen, “Er gaat een wereld voor je open” zegt hij. Samen met Henk en Hanna helpen de taalambassadeurs anderen om de stap te zetten om hun vaardigheden verder te ontwikkelen. “Zelf heb ik mijn schaamte overwonnen,” Zegt Nellie die samen met haar zus deel nam aan een van de cursussen. “Nu stimuleer ik anderen in mijn omgeving om ook weer naar school te gaan.”
Tijdens de meet and greet konden huidige laaggeletterden in aanraking komen met de cursus van Stichting ABC en Alfa-college. De meet and greet werd afgetrapt door een taalbuffet die verzorgd werd door Horeca- en Facilitaire Dienstverlening studenten. De taalambassadeurs waren hier de onmisbare tussenschakel. “Met zo’n dag als vandaag willen we nog meer taalambassadeurs opleiden om provincie-breed laaggeletterdheid tegen te gaan” zegt Linda Hageman, projectleider van Stichting Lezen en Schrijven.