Alfa-college
Groningen

Een lesje burgerschap in Den Haag

Gelijkheid tussen man en vrouw is in onze Nederlandse politiek een begrip dat slechts 100 jaar tot uiting komt door het vrouwenkiesrecht. Ter ere hiervan stond het Prinsjesfestival, wat jaarlijks in het kader van Prinsjesdag wordt georganiseerd, in het teken van vrouwen in de politiek. De slogan van dit jaar was dan ook: “Gezocht: volksvertegenwoordigers (v/m) | Gelijke kansen na 100 algemeen kiesrecht?”.

Het Alfa-college werd door de Burgerschapscarrousel uitgenodigd om de provincie Groningen te vertegenwoordigen en om een inspirerende pitch te geven over het onderwerp burgerschap bij ons op school. Een aantal van onze studenten en docenten hebben de kans gegrepen om naar Den Haag te gaan en om de rappers Jeroen Russchen en Maddy Madpac te supporten tijdens hun rap over burgerschap bij het Alfa-college.

Bekijk op ons Instagram-account de video van de rap.

Na deze geweldige kick-off van het programma, stond de groep een rondleiding in de eerste en tweede kamer te wachten, georganiseerd door ProDemos. Maar hoe denken de studenten eigenlijk over politiek? Als ik aan politiek denk, dan denk ik aan van alles!zegt student Natasja, “Ik denk aan regels, wetten, ministers en debatten”. “Lange zinnen en verdeeldheid” gaat Sander verder, “maar de burgers lijken er graag naar te kijken.”

En dat is ook zeker de bedoeling, zo bleek uit de rondleiding van ProDemos. De burgers krijgen de gelegenheid om naast de politieke uitzendingen op TV, ook live de debatten te volgen vanaf de volkstribunes in de kamer, of lekker thuis op de bank via de livestream diensten. Deze transparantie, en alle informatie en antwoorden op vragen die de groep gekregen heeft, zorgde ervoor dat de groep inziet dat de Nederlandse politiek veel meer is dan slechts regels, wetten en lange zinnen.



“Vanochtend dacht ik dat de burgers kunnen stemmen op de partijen, maar dat de partij waar je eigenlijk voor wil kiezen, niet bestaat.” Zegt Jaëlle in de bus op de terugweg. “Ik zie nu in dat de democratie ook terug komt in het systeem; je kan je eigen partij oprichten als je dat wilt”. Dat geeft de studenten een goed gevoel! En de meningen van de rest? Die zijn ook veranderd. Zo zegt Anna: We hebben inhoudelijk meer geleerd over de politiek. En Wendy, die de politiek eerder maar ingewikkeld vond, sluit zich daarbij aan. “Ik ben me nu meer bewust van bepaalde dingen. Het is eigenlijk heel interessant.”

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed