Alfa-college
Assen | Groningen | Hardenberg | Hoogeveen

Innovatie en Communicatie Technologie - daarvoor staat ICT op het Alfa-college

Cybersecurity, datasafety en firewalls; digitale veiligheid is een hot topic! Steeds meer bedrijven hebben behoefte aan ervaren krachten die helpen de onderneming optimaal te beschermen tegen online gevaren. Een vraag uit de markt en vanuit de overheid, waarop het Alfa-college inspeelt in samenwerking met twee ondernemingen van wereldformaat, namelijk Fortinet en Huawei. Hiermee is het Alfa-college een van de eerste ROC’s in Nederland dat op deze manier fysiek gaat werken met deze hardware en haar studenten nóg praktijkgerichter gaat opleiden.

Vernieuwd en aantrekkelijker voor studenten
Vanaf september breiden we ons onderwijs curriculum op het gebied van ICT uit met de academies van Fortinet en Huawei. Naast de kwalitatieve netwerkapparatuur van Cisco, waar we al jaar naar alle tevredenheid mee werken, verbreden we ons onderwijs met netwerkapparatuur, zoals switches en Wi-Fi access-points van Huawei, en security hardware van Fortinet. Hiermee breiden we de ervaring van studenten uit met verschillende hardware die in de meeste bedrijven wordt gebruikt. De studenten werken met de echte apparatuur van Fortinet en Huawei en niet alleen in een virtuele omgeving. “Door fysieke apparaten te gebruiken leren we onze studenten waar ze een firewall in een netwerk moeten plaatsen en hoe netwerkkabels worden verbonden, de hele beleving draagt bij aan een beter begrip van de materie”, aldus Sander de Groot, docent ICT in Groningen. Met deze nieuwe kennis en ervaring krijgen de studenten niet alleen een aantrekkelijker curriculum, ze krijgen ook grotere kansen op de arbeidsmark als netwerkbeveiliger mét gespecialiseerde cybersecurity-vaardigheden. 

Nog betere aansluiting op het bedrijfsleven
Deze innovatie binnen de opleiding ICT zorgt voor een flinke aanwas van security-experts, het bedrijfsleven en stagebedrijven kijken daar enthousiast naar uit. De studenten van het Alfa-college onderscheiden zich omdat zij direct kunnen instromen bij bedrijven, zonder dat zij veel begeleiding of extra cursussen nodig hebben. Om dit te realiseren zijn er niet alleen betrokken en enthousiaste docenten nodig. We werken hierin nauw samen met het bedrijfsleven. In gesprekken werd duidelijk dat er meer aandacht nodig is voor het beveiligen van het netwerk. De Groot: “Cybersecurity kennis is momenteel één van de meest gevraagde vaardigheden in de ICT-markt. IT-beheerders moeten tegenwoordig op de hoogte zijn van de laatste netwerktechnologie en cyberdreigingen én van maatregelen waarmee zij het bedrijfsnetwerk tegen digitale bedreiging kunnen beschermen. Daarom gingen we opzoek naar experts die ons kunnen helpen bij het verbreden van het lesmateriaal. Fortinet heeft in het bedrijfsleven een goede naam als leverancier van cybersecurity-oplossingen. Bovendien bleek bij navraag dat Fortinet juist op het punt stond om in Nederland het trainingsprogramma Fortinet Academy te introduceren. Dat was een mooie toevalstreffer die aansloot op onze vraag.” Net als de nieuwe vereisten voor ICT onderwijs, opgesteld door het ministerie, waarin ook de focus ligt op cyber security.

Kortom; alle vereiste technieken worden grondig behandeld bij het Alfa-college, want het is niet de vraag óf onze studenten te maken krijgen met bedreigingen zoals virussen, ransomware en DDoS-aanvallen, maar wanneer!”

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed