Alfa-college
Assen | Groningen | Hardenberg | Hoogeveen

“Bevrijdend, ontwapenend & rustgevend”

Thomas de Weme (38 jaar) is communicatiemedewerker bij de nieuwsredactie van het Alfa-college. Dit voorjaar gunde hij zichzelf de training Mindfulness, die gratis aangeboden wordt aan medewerkers. Hij volgde negen weken lang samen met zes collega’s de tweeënhalf uur durende training en deed dagelijks lichaamsgerichte en bewustwordingsoefeningen.

“Ik had echt meer rust nodig. Op het werk en thuis - met twee jonge kinderen – is het erg druk. Onze zoon heeft een heftige ziekte en dat doet ook veel met me. Thuis ben ik een paar keer uit m’n slof geschoten, met schreeuwen als gevolg. Dat deed echt pijn, ik voelde me heel klein. Hier wilde ik graag verantwoordelijkheid voor nemen, meer balans vinden. Dat is gelukt! De training was voor mij bevrijdend, ontwapenend en rustgevend.

Ik ben me er veel meer van bewust wat er allemaal in mijn lichaam gebeurt. Ben minder bezig met gister of morgen, maar meer met wat er hier en nu is. Als ik stress ervaar voel ik dat vooral in mijn onderbuik en dan trek ik m’n buik in. Als ik daar met mijn aandacht naar toe ga en me focus op m’n ademhaling, dan laat ik de spanning makkelijker los. Ik had thuis een kort lontje, maar door de cursus voel ik me nu veel rustiger. Dat is erg fijn.

Waar ik ook heel blij mee ben is dat ik veel heb geoefend in het vriendelijk opmerken van gedachten en gevoelens. Om met compassie naar mezelf te kijken. Toen ik laatst iemand interviewde, voelde ik spanning in mijn lijf. Eerder wilde ik dat niet voelen en veroordeelde ik het. Nu mag ik het voelen. Vóór de training veroordeelde ik mezelf heel erg. Als iemand iets deed wat ik niet leuk vond, kan dat me best lang bezig houden. Daar had ik vervolgens oordelen over en zo kwam ik in een vicieuze cirkel. Ik was heel streng voor mezelf. Nu ben ik liefdevoller naar mezelf en sta ik mezelf toe dat al mijn gedachten en gevoelens er gewoon mogen zijn. Ik glimlach dan ook bewust naar ze, dat helpt.

Ook heb ik geleerd om momenten van niks doen aan mezelf te geven. Laatst had ik met een vriend afgesproken op een mooi plekje aan het water. We zaten aan een picknicktafel en keken naar de ondergaande zon. Ik voelde zoveel rust in m’n lichaam, het was jaren geleden dat ik dat voelde. Echt een openbaring.”

 

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed