Alfa-college
Groningen

Duurzaam partnerschap Alfa-college en Claudy Jongstra

Het Alfa-college gaat een langdurige samenwerking aan met kunstenaar Claudy Jongstra. Door middel van educatieve programma’s, workshops en masterclasses gaan studenten en medewerkers van de MBO-instelling met Jongstra aan slag. De thema’s; natuur en techniek, duurzaamheid en circulariteit, mentale en fysieke vitaliteit zijn de verbindende schakels om samen concrete meerwaarde te creëren voor een duurzame wereld. Het partnerschap start in september 2020 en loopt tot en met studiejaar 2023.

Studenten zijn de ‘verschilmakers’ van de toekomst
Het Alfa-college maakt haar studenten voortdurend bewust van wat zíj kunnen bijdragen aan een betere wereld. En dit gaat veel verder dan het werken aan alleen duurzame technische oplossingen. Net als de kunstenaar verbindt het Alfa-college zich met de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. Claudy Jongstra is een van de inspiratoren waarmee we geloven écht het verschil te maken. Door de studenten haar visie op ecologische afbraak en werkwijze te laten ervaren, realiseren we meer bewustwording en begrip. We leren studenten te kijken door de groene ecologische bril en de rode sociale bril. Anders kijken leidt tot anders doen, is onze overtuiging. Hiermee worden onze studenten de ‘verschilmakers’ van de toekomst: ze maken dan niet alleen betere keuzes als student, maar ook als consumenten, burger, ondernemer én beslisser van de toekomst.

Educatieve programma’s in het curriculum en samenwerking in de regio
We starten de samenwerking met educatieve programma’s waarin ruim tien opleidingen aan bod komen. Het educatieve programma ‘Material Journalism’ is bijvoorbeeld een jaarlijks curriculum voor mbo-studenten Mode en Maatkleding gericht op alternatieve perspectieven en duurzame praktijken in de textiel, mode en stylingsindustrieën. Een ander voorbeeld is het educatieve programma ‘Four’ wat gaat over voeding en schoonheid wat raakvlakken heeft met de opleidingen in Facilitaire Dienstverlening, Schoonheidsverzorging, Haarverzorging en dienstverlenende opleidingen. Ook organiseren masterclasses en workshops voor het netwerk in de regio; ouders, stagebedrijven, bedrijven en maatschappelijke organisaties. De focus ligt hierin op de bevordering van maatschappelijk ondernemerschap maar de bewustwording van het eigen gedrag en het effect hiervan op ieders welzijn.

Quote Wim Moes, Voorzitter College van Bestuur Alfa-college:
“…..samen creëren wij meerwaarde voor een betere wereld door de innovatieve waarde van het ambacht te herontdekken op weg naar een circulaire en vitale toekomst”.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed