Alfa-college
Hoogeveen

Demolition Day op Alfa-college Hoogeveen

Op zaterdag 19 september vindt Demolition Day, dé dag van de sloop, plaats. Dit jaar laat Bork de activiteiten zien die bij de sloop en revitalisatie van het Alfa-college aan de Voltastaat in Hoogeveen uitgevoerd worden. Naast het slopen staan deze dag ook circulair bouwen en opleidingsmogelijkheden voor de jeugd centraal.

Demolition Day wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd en is een initiatief vanuit branchevereniging Veras. Deze dag geeft iedereen de mogelijkheid om op een slooplocatie ergens in Nederland een kijkje te nemen. In 2018 stelde Bork voor de eerste keer een slooplocatie open, het oude Menso Alting College, en dat was een groot succes. "Voor dit jaar zijn we op zoek gegaan naar een locatie waar we goed kunnen laten zien wat onze speerpunten zijn", vertelt Alfred Echten, directeur Bork. "Op de sloop- en herbouwlocatie van het Alfa-college in Hoogeveen en in samenwerking met HuneBouw hebben we een interessant programma samengesteld met onder andere een slooprobot en een tapijtstripper en uiteraard live sloopactiviteiten. Daarnaast besteden we aandacht aan de toekomst met informatie over branche gerelateerde opleidingen in Hoogeveen en Groningen, nieuwe functies in de sloop- en saneringswerkzaamheden, doorgroeimogelijkheden en ook aan een toekomst zonder afval." Duurzaamheid, innovatie en circulariteit zijn speerpunten en daar binnen worden grote stappen gezet."Wij maken ruimte voor de toekomst en de sloop- en herbouw van het Alfa-college in samenwerking met HuneBouw is daar een mooi voorbeeld van en daar zijn wij trots op!".

Toekomst
De samenwerking tussen Bork en het Alfa-college gaat verder dan alleen deze klus. Ze werken ook samen op het gebied van opleidingen. Niet alleen in Hoogeveen, maar ook in Groningen. "Er zijn goede opleidingsmogelijkheden ontstaan waarmee je door kunt groeien van sloper naar bijvoorbeeld voorman of uitvoerder sloopwerken" licht Klaas Berends, opleidingsmanager van het Alfa-college toe. "Bij deze boeiende en uitdagende opleidingen, werk je vier dagen in de week en ga je één dag in de week naar school. Na twee jaar heb je dan je diploma op zak, de nodige werkervaring opgedaan en kan je vaak meteen aan de slag".

Als erkend SBB leerbedrijf biedt Bork elk jaar drie stageplaatsen voor deze opleiding aan. Bij het Alfa-college in Hoogeveen wordt in de verschillende opleidingen veel aandacht besteed aan duurzaamheid en circulariteit.

Het oudste gedeelte van de school, de voormalige MTS, dateert uit de jaren 60 en zal grotendeels gesloopt worden. Directeur Klaas Graveland van HuneBouw: “Circulair bouwen is één van de uitgangspunten van het project Volta2020, de revitalisatie van het schoolgebouw. Waar mogelijk worden materialen hergebruikt, daar zijn al mooie voorbeelden van te zien. Ook het reduceren van de CO2 uitstoot wordt aangepakt. Alle buitengevels en daken worden onder handen genomen en er worden zonnepanelen aangebracht die hoofdzakelijk de eigen energie gaan opwekken en op warme dagen de school koel houden. Het is een project waar we tijdens Demolition Day graag meer over vertellen" besluit Klaas Graveland enigszins trots.

Van te voren aanmelden
Heb je altijd al eens rond willen kijken op een sloop- of asbestverwijderingslocatie? Ben je benieuwd wat circulair slopen en bouwen nu precies is en wat er gebeurt met al die materialen die vrijkomen tijdens de sloop? Of wil je meer weten over de opleidings- en doorgroeimogelijkheden? Meld je dan snel aan voor Demolition Day op zaterdag 19 september via borkgroep.nl.

Uiteraard wordt deze dag georganiseerd met inachtneming van de coronamaatregelen en dat betekent een maximaal aantal mensen die de slooplocatie live kunnen bezoeken

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed