Alfa-college
Hoogeveen

Burgemeester De Wolden start heropbouw Barak Linde

ZUIDWOLDE - Burgemeester van gemeente De Wolden, Roger de Groot, zette woensdag 23 september de eerste schop in de grond nabij streekhistorisch museum De Wemme in Zuidwolde. Hiermee is de heropbouw van Barak Linde een feit.

Barak Linde werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als onderdeel van een werkverschaffingskamp. In het kader van 75 jaar bevrijding is bedacht om de barak een centrale plek te geven met een educatieve functie.

In het voorjaar werd de Barak Linde zorgvuldig afgebroken om zo goed en origineel mogelijk heropgebouwd te worden bij de nieuwe bestemming: museum de Wemme in Zuidwolde.

Op woensdag 23 september ging bij Museum de Wemme de eerste schop in de grond voor de opbouw van Barak Linde. Burgemeester Roger de Groot mocht deze eerste handeling verrichten onder toeziend oog van de studenten Bouwkunde die hier de komende maanden mee aan de slag gaan.

Studenten van verschillende opleidingen zijn bij dit waardevolle en eervolle project betrokken. In het project werken studenten Engineering, Bouwkunde en Onderwijsassistent in Hoogeveen samen met studenten Bouwkunde in Hardenberg, Interieurdesign in Groningen en Terra Mbo in Meppel. De studenten werken mee aan het gehele proces: zowel in de voorbereidingen, als bij de planning en het ontwerp van de barak. En sinds de officiële start van de heropbouw, kan vanaf nu ook worden gestart met de heropbouw van de Barak.

Over Barak Linde
Barak Linde werd in 1940 geplaatst als onderdeel van een werkverschaffingskamp. In 1942 werd het een Joods werkkamp waar 86 Joden zaten. De barak moest plaatsmaken voor de bouw van woningen, maar dankzij de inzet van ondernemers in Zuidwolde krijgt de barak nu een centrale plek, met een educatieve functie.

De ondernemers benaderden het Alfa-college om samen te werken aan dit omvangrijke project.

Wedstrijd SMARTCirculair
De studenten Bouwkunde uit Hoogeveen doen met het project Barak Linde mee aan de wedstrijd SMARTCirculair, een nationale ontwerpwedstrijd waarin multidisciplinaire studententeams strijden om het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende en circulaire ontwerp. Stemmen kan via deze link op de website van SMARTCirculair.  (Klik op Alfa & Terra College).

In de media
In regionale media zijn al diverse artikelen gepubliceerd rondom Barak Linde. In begin 2020 maakte RTV Drenthe deze reportage.


Team Alfa-college Hoogeveen, studenten Bouwkunde met docent Alco Otten.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed