Alfa-college
Hoogeveen

Mechanisch Operator gestart vanuit vraag arbeidsmarkt

Docent Ben Helle geeft instructie aan de nieuwe studenten
Hoogeveen - Het was een bijzonder moment voor de 14 medewerkers van Trivium Packaging en IG Design Group. Maandag stapten ze weer in de schoolbanken en begonnen aan de opleiding Mechanisch Operator. Ze volgen deze opleiding bij het Alfa-college aan de Voltastraat, waar deze wordt aangeboden via het Praktijk Instituut voor Techniek (PIT). PIT is de schakel tussen technische opleidingen van het Alfa-college in de regio Hoogeveen en het bedrijfsleven.

Een mechanisch operator bedient, regelt en bewaakt installaties en houdt zich bezig met het machinale gedeelte van het productieproces en is werkzaam in de procesindustrie. De opleiding is geïnitieerd vanuit een scholingsvraag van het regionale bedrijfsleven en speelt in op de snel veranderende technische omgeving.

Automatisering, robotisering en digitalisering hebben invloed op bedrijfs- en productieprocessen en vereisen andere, wendbare vaardigheden van huidige medewerkers. Bedrijven willen dat hun medewerkers goed geschoold blijven, echter het werken in ploegendiensten en seizoenspieken in de productie kunnen een belemmering zijn om een opleiding te volgen. Daarnaast zijn de achtergrond en werkervaring van de medewerkers heel verschillend. Dan is het belangrijk flexibel maatwerk te kunnen leveren.

Het Alfa-college heeft een uniek opleidingstraject kunnen samenstellen. Door het aanbieden van een elektronische leeromgeving is het voor de deelnemers mogelijk flexibel en individueel te leren. Daarnaast is er al naar gelang interesse en behoefte keuze uit theoriemodules en praktijkmodules die op het specifieke bedrijf zijn afgestemd. Zo zullen de medewerkers van IG Design Group iets langer over de opleiding doen omdat zij in een drieploegendienst werken en te maken hebben met een seizoenspiek in de productie.

De huidige groep medewerkers is gestart op niveau 2 om na één opleidingsjaar door te kunnen groeien naar niveau 3. Doordat er maatwerk wordt geleverd, kan elke student zijn/haar eigen opleidingstraject volgen. Hierdoor kunnen de medewerkers van Trivium na één jaar hun opleiding afronden en de medewerkers van IG Design Group na 2 jaar (november-april). De medewerkers gaan iedere maandag naar school, waar ze les krijgen van docenten Werktuigbouw, Elektrotechniek en Mechatronica.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed