Alfa-college
Hoogeveen

Topopleidingen bij KARgo!

Sleutelen aan auto’s op de eigen werkvloer.
Een mooi artikel in het Dagblad van het Noorden, donderdag 12 november 2020. Daar zijn we trots op! En we delen dit dan ook graag met jullie. Bekijk de pdf of lees onderstaande bericht.

KARgo! Dat is de verzamelnaam van de opleidingen die drie samenwerkingspartners aanbieden op het Logistiek Centrum aan De Stroom in Hoogeveen. Kreeft Opleidingen, het Alfa-college en het Roelof van Echten College zitten daar letterlijk onder één dak. Het bedrijf en beide scholen werken intensief samen rond opleidingen op het gebied van motorvoertuigentechniek en transport & logistiek. Leidende gedachte is: ‘samen meer succes dan alleen’.

Kasper Heijnen is coördinator van de opleiding transport & logistiek, die voor het achtste jaar op rij de lijst in de Keuzegids MBO aanvoert en nu een topopleiding is. ,,De studenten kunnen bijvoorbeeld logistiek medewerker op de werkvloer worden, logistiek teamleider als meewerkend voorman of logistiek supervisor. Bij die laatste opleiding en functie komen onder meer plannen, organiseren en beleid aan bod”, zegt Heijnen.

Heijnen weet dat in een stad als Coevorden bij elk logistiek bedrijf wel een oud-leerling van het Alfa-college aan de slag is. ,,Dat geeft de mate van diversiteit van dit vak aan.” Studenten van KARgo! zijn bijvoorbeeld chauffeur of supervisor in wording. Met de bedrijven ontstaan soms bijzondere en mooie samenwerkingen. Zo stelt koeriersbedrijf GLS zijn locatie beschikbaar aan het Alfa-college voor het afnemen van logistieke examens, op een steenworp afstand van de schoollocatie.


Een examen voor studenten om de hoek bij koeriersbedrijf GLS.

Heijnen neemt de studenten regelmatig mee op excursie, bijvoorbeeld naar Wehkamp in Zwolle. Daar is prachtig te zien wat er komt kijken bij bijvoorbeeld retourlogistiek. ,,Dan zien de jongens en meiden waar ze terecht kunnen komen en dat is heel waardevol.” De studenten zijn over het algemeen echte doeners, maar wie wil kan doorstuderen in het HBO. Met een diploma op niveau 4 kun je bijvoorbeeld kiezen voor een tweejarige duale opleiding op HBO-niveau, waarbij je een dag naar school gaat en vier dagen werkt. ,,Het mooie is dat wij als school over het programma van deze opleiding hebben meegedacht”, vertelt Heijnen.

Meerwaarde en kansen voor studenten
Opleidingsmanager Leo Dercksen merkt dat studenten zich thuis voelen binnen het kleinschalige KARgo! ,,Ik kan daarnaast enorm genieten van onderlinge verbindingen tussen de opleidingen, die van meerwaarde zijn voor de studenten. Onze studenten zijn tevreden en de bedrijven waar zij werken of stage lopen ook.Op het moment dat onze studenten in het bedrijfsleven aan de slag gaan, zijn ze al inzetbaar. Dat geeft zelfvertrouwen en dat is weer de basis voor het vervolg van hun ontwikkeling.”

Net als Dercksen en Heijnen denkt ook docent Hans Stappenbelt in kansen, in zijn geval kansen voor de chauffeursopleiding. De oud-vrachtwagenchauffeur kwam op het lumineuze idee om de opleiding Chauffeur Plus! - zo heet deze in de volksmond - in het leven te roepen. ,,Er zijn veel leerlingen van 15 jaar die het VMBO verlaten, maar nog te jong zijn voor de chauffeursopleiding”,  vertelt Stappenbelt. ,,Op die leeftijd is een rijbewijs halen nog niet mogelijk.

Voorheen gingen deze studenten (tijdelijk) de opleiding logistiek in, maar daar waren ze over het algemeen niet enthousiast over. Wij bieden deze studenten de mogelijkheid om een jaar bedrijfsautotechniek te studeren en een deel van deze opleiding ook echt af te ronden met een examen.” De nieuwe opleiding is dit schooljaar gestart met de eerste vier studenten, die leren bedrijfswagens te onderhouden. Na het examen kunnen deze studenten kiezen voor de chauffeursopleiding, maar ze kunnen er ook voor kiezen eerst de opleiding bedrijfsautotechnicus af te ronden. Uiteindelijk gaan ze dan met twee diploma’s van school.

Werkvloer
Docent en teamcoördinator Marcel Bol van de motorvoertuigenopleiding begeeft zich graag op de letterlijke werkvloer van KARgo! Daar staan speciaal geprepareerde auto’s en een moderne vrachtwagen om aan te werken. Als eerstejaars leren de studenten al snel de nodige skills om niet blanco op stage te gaan. ,,Daardoor zijn ze direct al van toegevoegde waarde voor het bedrijf. Dat geeft vertrouwen bij iedereen”, zegt Marcel Bol. ,,Studenten kunnen veel kanten op met hun diploma. Velen worden automonteur, maar er belanden ook studenten in de installatietechniek en er zijn er ook die procesoperator worden in een fabriek. Technische bedrijfskunde kan bijvoorbeeld een vervolgopleiding zijn in het hoger beroepsonderwijs.”

Bol vindt het erg belangrijk om studenten goed voor te bereiden op de eisen, die het bedrijfsleven stelt. ,,Onze focus ligt op de vakbekwaamheid die in deze tijd nodig is om een goede monteur te zijn. Het accent ligt daarbij nog steeds op het werken aan voertuigen op fossiele brandstof, maar we bewegen mee met de verduurzaming van het wagenpark en de gevolgen daarvan voor het vakmanschap. Ik denk dat we daar als school heel sterk in zijn.”

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed