Alfa-college
Assen | Groningen | Hardenberg | Hoogeveen

Alfa-college genomineerd voor duurzame Publieksprijs SustainaBul MBO

We maken de studenten op veel manieren bewust van wat zíj kunnen bijdragen aan een betere wereld. De samenwerking met kunstenaar en activiste Claudy Jongstra is hier een prachtig voorbeeld van én is genomineerd voor de Publieksprijs van SustainaBul MBO. Het Alfa-college gelooft, net als SustainaBul-initiatiefnemer ‘Leren voor morgen’, met Claudy Jongstra écht het verschil te maken. Ze is een belangrijke inspirator om samen met de studenten, medewerkers en het netwerk in de regio duurzaam te denken en te doen. Naast het Alfa-college zijn Terra en het Mediacollege genomineerd voor de Publieksprijs. De winnaar wordt op 11 december bekend gemaakt tijdens het online Symposium Duurzaam Denken en Doen.

De jury over de nominatie
De jury van de SustainaBul Publieksprijs heeft gekeken naar inspirerende en praktische voorbeelden waarin studenten vanuit persoonlijke betrokkenheid en handelen aan de ontwikkeling van duurzaamheid werken én waarbij een koppeling wordt gemaakt met het vakgebied waarvoor zij worden opgeleid. De jury: ‘Het Alfa-college doet dit op geheel eigen wijze in een meerjarige samenwerking met een kunstenaar Claudy Jongstra. Samen leren ze studenten en andere betrokkenen zowel persoonlijk als professioneel te kijken door een groene ecologische bril en de rode sociale bril en daarmee actief te laten bijdragen aan duurzame oplossingen’. Door middel van het thema ‘Extended Ground’ begeven de studenten zich persoonlijk met Jongstra op nieuwe gronden. De duurzame samenwerking kreeg voor studenten vorm met educatieve programma’s waarbij op dit moment zo’n 10 opleidingen zijn aangesloten. Een van deze programma’s, Material Journalism, is bijvoorbeeld opgenomen in het curriculum voor mbo-studenten Junior stylist. Sophie den Heijer, tweedejaarsstudent Junior Stylist, blikt terug op een van de dagen die ze doorbracht op de Biodynamische Boerderij ‘de Kreake’ van Claudy Jongstra: ‘een dag vol prikkels, waarbij het ontwikkelen van ons zintuiglijk vermogen centraal stond. In de biodynamische tuin in Húns werden we gemotiveerd om aandacht te besteden aan de oneindige geuren, kleuren, geluiden, smaken en texturen die er te vinden waren’. Material Journalism is gericht op alternatieve perspectieven en duurzame praktijken in de textiel, mode en stylingindustrieën. Het programma sluit aan bij de ambitie van de opleiding om de meest duurzame mode opleiding van Nederland te worden.

Publieksprijs en officiële ranking
Het Alfa-college is genomineerd voor de Publieksprijs. Ook dingt het Alfa-college, met zo’n 20 andere MBO instellingen, op 11 december mee naar een plek in de officiële ranking van SustainaBul MBO 2020. Meer over het symposium Duurzaam Denken en Doen hier.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed