Alfa-college
Hoogeveen

Studenten assisteren bij geven griepvaccinaties

Docent Frieda Hersevoort krijgt een griepvaccinatie van student Marije
Vier studenten van de opleiding Doktersassistent assisteren huisartsenpraktijken in Hoogeveen bij het geven van de griep- en pneumokokkenvaccinaties.

Vanwege de coronamaatregelen zijn de patiënten die voor de vaccinaties in aanmerking komen verdeeld over meerdere dagdelen en meerdere locaties. Uiteraard moet ook de 1,5 meter afstand in acht worden genomen. De huisartsen in de regio vroegen daarom studenten van de opleiding Doktersassistent om extra ondersteuning bij het geven van de vaccinaties.

Studenten Marije Bouwman en Elsbeth Roo werden direct enthousiast en gaven zich snel op. Marije vertelt: “Zelf ben ik tweedejaars en ik heb nog geen stage gelopen. Hierdoor ben ik nog niet bevoegd en bekwaam om zelf te prikken. Maar dat is niet erg, want ik doe veel ervaring op door mee te kijken met de doktersassistenten.”

Aan het werk
Behalve meekijken met de doktersassistenten worden de studenten natuurlijk ook aan het werk gezet. Elsbeth vertelt enthousiast: “We mogen de vaccinaties klaar maken, zodat de assistentes die de prikken geven voldoende vaccinaties op voorraad hebben en patiënten niet onnodig hoeven te wachten. Ook ontvangen wij de patiënten aan de balie en wijzen hen door naar de juiste rij, afhankelijk van welke vaccinaties de patiënt nodig heeft." Het is echt fantastisch om al een beetje contact met de patiënten te hebben!Eerste vaccinatie
Officieel mogen de studenten zelf niet vaccinaties geven. Maar docent Frieda Hersevoort, die zelf in aanmerking komt voor de griepvaccinatie, zag een kans voor haar studenten. Student Marije mocht de griepvaccinatie bij haar docent zetten. “Super spannend, mijn allereerste injectie! Wat een ervaring!”

Ook student Elsbeth heeft haar eerste vaccinatie gezet: de zoon van docent Frieda. Elsbeth: “Wel enorm spannend natuurlijk, maar ik ben heel blij dat ik nu al één keer echt gevaccineerd heb. Ik heb er zin in om de komende dagen vaker te helpen en ben benieuwd wat we die avonden mogen doen.”

De studenten hebben maandag 19 oktober en dinsdag 20 oktober geholpen en staan ook voor donderdag 29 oktober en 11 november ingepland.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed