Alfa-college
Hoogeveen

Alfa-college helpt examenleerlingen vmbo bij maken profielwerkstukken

Ook dit schooljaar hebben de vmbo-examenleerlingen van RSG Wolfsbos, locatie De Groene Driehoek en CSG Roelof van Echten bij het Alfa-college gewerkt aan hun profielwerkstuk. De profielwerkstukken zijn gericht op de door hen gekozen opleiding en/of toekomstige beroep. Tijdens een aantal werkmiddagen volgden de leerlingen workshops, die geheel volgens de coronamaatregelen waren voorbereid.

De keuze was heel divers, van Internationaal leren netwerken, Zorg en Welzijn, Schoonheidsverzorging, Zelfverdediging en aanhoudingstechnieken en Techniek. Het daarbij gemaakte werkstuk hebben ze uiteindelijk op hun eigen school gepresenteerd.

Tijdens deze eindpresentatie bleek dat de leerlingen de workshops op het Alfa-college positief hebben ervaren en goed hebben kunnen proeven aan de opleidingen en beroepen die ze wel of niet aanspreken. Het project werd afgesloten met de overhandiging van een certificaat aan de leerlingen.

Positief
Een van de leerlingen die heeft deelgenomen is de 16-jarige Beyonce Djirlauw die momenteel in het examenjaar van de mavo op het Roelof van Echten College zit. "Ik heb aan vier workshops meegedaan, Kappers, Retail, Kok en Ondernemer Horeca. Omdat ik haren knippen leuk vind, heb ik mij sowieso aangemeld voor de workshop bij de kappers, dus deze vervolgopleiding neem ik mee als optie. De workshops waren goed georganiseerd door enthousiaste docenten. Ze hebben verschillende dingen laten zien van het beroep waardoor we een goed en duidelijk beeld hebben gekregen.Ik weet nu in ieder geval dat retail niet mijn ding is."

Roelof Rotmensen, werkzaam bij Zorg & Welzijn, is één van de docenten die een workshop heeft verzorgd. "We vinden het jammer dat we vanwege corona niet op onze locatie aanwezig zijn, maar voor de workshops hebben we ervoor gekozen toch op school te zijn." Tijdens de workshops werden de opleidingen Pedagogisch Werker, Maatschappelijke Zorg, Onderwijsassistent, Verzorging en Verpleging toegelicht.

Volgens Roelof hebben de leerlingen de workshops als positief ervaren. "Het was mooi om te zien dat de leerlingen tijdens de afsluiting hun profielwerkstukken naar eigen inzicht hebben gepresenteerd. We hopen als docenten van het Alfa-college dat wij een stimulerende rol hebben gehad waardoor de leerlingen de opleidingen op een goede manier kunnen beoordelen en dat hen helpt bij het maken van een studiekeuze."


Docent Roelof Rotmensen beoordeelt de eindpresentaties.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed