Alfa-college
Hoogeveen

Vmbo-leerlingen volgen module Logistiek op Alfa-college

“Gaaf is dit, hè?!”, zegt leerling Emil Pekel terwijl hij zelfverzekerd rondrijdt op een heftruck. Moeiteloos verplaatst hij de heftruck en zet een pallet op de juiste plek in de stellingen. “In het begin vond ik dit best spannend, maar nu vind ik het mooi dat het me lukt om met de heftruck meters hoog in de lucht te werken. Ik heb mijn heftruckcertificaat op zak en daar ben ik trots op. Daar heb ik in de toekomst veel profijt van!”

Emil is 4vmbo-leerling op het Roelof van Echten College (RvEC) en hij volgde de afgelopen periode de techniekmodule ‘Operationele magazijnwerkzaamheden’. Deze module werd gegeven door Adrie Eeken, docent op het Alfa-college. Hij legt uit: “Alle vmbo-leerlingen van het RvEC en RSG Wolfsbos krijgen de mogelijkheid om één ochtend per week een techniekmodule te volgen. Ze kunnen kiezen uit negen HOT-modules uit de richtingen Bouwen, Wonen & Interieur (BWI), Produceren, Installeren & Energie (PIE) en Mobiliteit & Transport (M&T).”

In opleidingscentrum KARgo! – waar RvEC-leerlingen en studenten van het Alfa-college leren op het gebied van voertuigentechniek, transport en logistiek – vond voor het eerst de module ‘Operationele magazijnwerkzaamheden’ plaats.

Adrie: “Geen bedrijf zonder logistiek, maar voor veel leerlingen is logistiek nog onbekend. Deze keuzemodule is een mooie voorbereiding op de mbo-opleiding Logistiek medewerker (niveau 2) en maakt de overstap naar het mbo makkelijker.”

Aan de slag in KARgo!
“De meeste vmbo-leerlingen leren liever uit de praktijk dan uit boeken”, vervolgt Adrie. “Natuurlijk hebben we de theorie doorgenomen, maar we zijn vooral aan de slag gegaan. Normaal gesproken doen leerlingen praktijkervaring op bij bedrijven en draaien ze daar mee in het werkproces, maar vanwege corona lukte dat nu niet. Gelukkig beschikken we over een eigen ‘bedrijf’: KARgo!. Het kleinschalige magazijn van KARgo! was eerlijk gezegd wel toe aan een grondige opknapbeurt en de leerlingen wilden die kans graag grijpen. Ze hebben me verrast met hun creatieve ideeën en oplossingen en hebben fantastisch werk geleverd. Een groot compliment!”

Toekomstdromen
Het werken in ‘ons eigen magazijn’ vond Emil het leukste onderdeel van de keuzemodule. “De tijd vloog voorbij en uiteindelijk hebben we het magazijn netjes ingericht. Ik heb veel geleerd over het bestelproces: ontvangst en opslag van goederen, de voorraad beheren, orders verzendklaar maken en verzenden.Ook ben ik beter geworden in netjes werken en is mijn inzicht verbeterd. Ik wil graag hovenier worden. Na de hoveniersopleiding ga ik misschien eerst een paar jaar voor iemand anders werken en dan hoop ik mijn eigen hoveniersbedrijf te runnen. Dan wil ik me niet alleen bezig houden met de werkzaamheden in de tuin, maar ook alles eromheen. Denk aan opdrachten plannen, materialen bestellen en personeel aansturen. De dingen die ik nu geleerd heb, komen dan ook goed van pas.”

Samen werken aan sterk techniekonderwijs
Het RvEC, RSG Wolfsbos, Alfa-college en de stichting Vrienden van Techniek Hoogeveen hebben hun krachten gebundeld in Sterk Techniek Onderwijs Hoogeveen. Het doel hiervan is dat leerlingen op een praktijkgerichte, realistische manier kennismaken met de wereld van techniek en een beeld krijgen van de technische vervolgopleidingen en beroepen.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed