Alfa-college
Hoogeveen

Alfa-college nam deel aan Op weg naar het Lagerhuis

Student Romano staat in de startblokken.
Het Alfa-college nam eind februari met drie studenten deel aan de voorrondes van ‘Op weg naar het Lagerhuis’. Dit jaar werd de jaarlijkse speechwedstrijd (V-Rede) door BNNVARA en de provincie online verzorgd.

“Meedoen is zo goed voor je persoonlijke ontwikkeling!”, vertelt student Romano Salazar Koopman enthousiast. Heel even leek de publieksprijs zelfs voor Romano weggelegd met zijn speech over Milieubewust en hij kijkt vol trots op zijn deelname terug. “We hebben het Alfa-college politiek op de kaart gezet. En het was een eer om mee te mogen doen. Je leert veel en je wordt je meer bewust van interessante en politieke onderwerpen.”

Studenten Denis Turkovic en Esther Koopman kijken ook met trots terug op hun deelname. Denis: “Alle deelnemers waren even uniek en hun speeches gingen over de daadwerkelijke problemen die jongeren nu meemaken en over problemen die onze latere generaties ook kunnen meemaken als we er nu niks aan doen. Ik raad iedereen aan, die ervan houdt om mee te denken aan oplossingen en het aankaarten van de problemen die jij nu meemaakt. Daarbij krijg je een unieke kijk van hoe het in zijn werking gaat in de politiek.”

Speechen via Zoom
De deelnemende scholen, waar onder ook het Alfa-college in Hoogeveen, gingen online met elkaar de strijd aan. Via Zoom hielden de studenten hun speech rondom een door hen gekozen sociaal-maatschappelijk onderwerp. Vanuit een lege Statenzaal in het Provinciehuis Assen praatte Frits Bloemberg, oprichter en directeur van Het Debatbureau, alles aan elkaar. De presentaties werden beoordeeld door de jury, bestaande uit Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning in Drenthe, Ria Haan van Groen Links en Thomas Blinde van JA21.

V-Redes
Student Esther was als eerste deelnemer aan de beurt en werd met luid applaus ontvangen. “We houden allemaal van frisse lucht, maar weet je dat de lucht helemaal niet zo fris is?” Met deze introductie zette Esther een stevig betoog neer. Denis kaartte met zijn presentatie, getiteld ‘Oost west thuis best’, de problematiek op de huizenmarkt aan en Romano koos voor het thema Milieubewust.

Over Op weg naar het Lagerhuis
Op weg naar Het Lagerhuis is de grootste debatcompetitie van Nederland met landelijk in totaal meer dan 200 deelnemende scholen. Aan de provinciale voorrondes deden mee: Alfa-college in Hoogeveen, Esdal College in Emmen, Hondsrug college in Emmen, Dr. Nassau College Oost-Drenthe/Gieten en CS Vincent van Gogh in Assen. Op 9 mei is de tv-finale van Op weg naar het Lagerhuis.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed