Alfa-college

Drie zussen volg(d)en dezelfde opleiding op Alfa-college

Van links naar rechts : Daniek, Chalin en Anouk
Bij het docententeam van de opleiding Doktersassistent staan ze bekend als de ‘Jansen zussen’. Anouk (29), Chalin (23) en Daniek (18) volg(d)en alle drie dezelfde opleiding bij het Alfa-college in Hoogeveen.

In 2014 begon Chalin aan de opleiding Doktersassistent. Ze bleek een voorbeeld voor zus Anouk, die een jaar later aan dezelfde opleiding begon. Jongere zus Daniek zit momenteel in de laatste fase van het tweede jaar van de opleiding. Zus Sarissa (26) heeft in 2013 de opleiding Verzorgende-IG afgerond, ook op het Alfa-college. “Niet dezelfde opleiding dus, maar ook in de gezondheidszorg”, vertellen de zussen.

De dames hebben fijne herinneringen aan hun schoolperiode. Ze vertellen: “De docenten zijn stuk voor stuk ervaringsdeskundigen, écht vakmensen." Ze hebben de kennis in huis, hebben genoeg praktijkvoorbeelden en onderhouden goed contact met het werkveld."Ook de coachingsgesprekken zijn erg waardevol, daar hebben we echt veel aan gehad.” Dat deze opleiding, samen met de opleidingen apothekers- en tandartsassistent, dit jaar voor de zevende keer op rij de titel van topopleiding heeft gekregen is volgens de zussen meer dan terecht.

Tegelijk het diploma in ontvangst nemen
In 2017 nam Chalin tegelijk met zus Anouk het diploma in ontvangst.  Anouk: “Dat was erg bijzonder! We zaten naast elkaar en tekenen elk onze diploma’s. Ik was twee jaar daarvoor begonnen met de opleiding doktersassistent. Ik deed dit versneld, omdat ik als vooropleiding havo en mbo had.”

Zusje van
Daniek, de jongste van het stel, begon eerst aan de opleiding Leisure & Hospitality bij het Alfa-college. “Dat heb ik een jaar gedaan. Tijdens een open avond nam ik een kijkje bij de opleiding doktersassistent, want door de verhalen van mijn zussen werd ik wel nieuwsgierig.” Na een gesprek met de docenten meldde ook Daniek zich aan voor de opleiding. ‘Nóg een Jansen!’, riep een van de docenten.

Ook Daniek voelt zich als een vis in het water binnen de zorg. Haar stageperiode bij een huisartsenpraktijk in Assen heeft ze naar tevredenheid afgerond en start binnenkort de volgende stage in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen.

Aan het werk
Chalin werkt inmiddels met veel plezier bij Het Klooster in Hoogeveen. “Ik werk met een fijn team. Het werk is gevarieerd en we volgen met regelmaat bijscholingen, om onze kennis en kwaliteiten bij te houden. Misschien wil ik later nog wel aan het werk gaan in een ziekenhuis. Maar voorlopig nog niet hoor! Ik zit nu eerst wel goed.”

Anouk is werkzaam bij Huisartsenpraktijk Stationsstraat in Hoogeveen, waar ze tijdens de opleiding haar laatste stage doorliep en hierna kon blijven werken. Momenteel rondt ze de opleiding triagist af bij de Centrale Huisartsendienst Drenthe. “De combinatie van mijn gezinsleven, twee dagen werken in de dag praktijk en een dag werken op de Huisartsenspoedpost bevalt mij prima. Een toekomst in het onderwijs sluit ik trouwens niet uit, want ook dat kriebelt wel een beetje.”

Doktersassistent in coronatijd
“Als de patiënt naar de praktijk belt, zijn wij de eerste die hij aan de telefoon krijgt. De standaard vragen als men klachten ervaart die horen bij het coronavirus zitten al helemaal in ons systeem”, vertelt Chalin over het werken als doktersassistent in coronatijd. De jongedames zien ook van dichtbij wat deze hele situatie met een mens kan doen. “We zien eenzaamheid bij de ouderen, de psychische kant bij mensen, de vele vragen over het vaccin, de spanning bij risicogroepen, de onzekerheid en onwetendheid.” Anouk: “Wat we ook zagen is dat patiënten met laagdrempelige vragen of klachten wegbleven. Dat begint op den duur toch te sluimeren en nemen ze gelukkig toch weer contact op met de praktijk.”

Ook het schooljaar zag er door de coronamaatregelen anders uit. Daniek vertelt: “De docenten pakten de online lessen direct vanaf het begin erg goed op. Dat geldt ook voor de coachingsgesprekken. Het is sowieso heel fijn dat je gedurende de opleiding altijd dezelfde coach hebt." Je coach vraagt niet alleen hoe het met je opleiding gaat, maar vooral hoe het met jóu gaat! Dat is gewoon heel fijn.
Ondersteuning bij vaccinaties
Onlangs heeft Daniek met haar medestudenten een bijzondere ervaring opgedaan bij de praktijken die gevestigd zijn in de Eikstaete in Hoogeveen. “We hebben ondersteuning verleend bij de voorbereiding van de eerste vaccinaties. Van belrondes en afspraken inplannen, het ontvangen en begeleiden van patiënten tot en met het klaarmaken van de vaccinaties voor gebruik. In juni volgen de tweede vaccinaties en daar verlenen wij misschien opnieuw onze medewerking.”

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed