Alfa-college
Assen | Groningen | Hoogeveen

Mijn passie #18

Sander Visser
“Ik vind het prachtig om te tekenen, want daar kan ik mijn gevoel in kwijt. Als een tekening af is dan voelt het alsof ik in trance was. Daarna kijk ik op het papier wat ik eigenlijk heb getekend. Soms wordt door mijn ADHD en HSP (hooggevoeligheid) alles teveel voor me. Dan pak ik een pen en papier en ik laat mezelf helemaal gaan. Ik ben dan weg, eventjes in mijn eigen wereld. Heerlijk! Soms ga ik zo op in het tekenen dat ik een heel weekend bijna non-stop bezig ben. Het tekenen helpt mij met de verwerking van emoties, het is mijn uitlaatklep. Ik heb een periode in mijn leven gehad dat ik erg ‘diep’ zat. Tijdens de therapie die ik toen kreeg, mocht ik iets creatiefs doen. De hulpverleners stelden voor om te tekenen. Mijn lichaam en hoofd zaten vol met woede en met een potlood heb ik toen mijn boosheid eruit gekrast. Dat gekras bleek ook nog een mooie tekening te zijn: een soort gezicht met een masker. Toen ik zes jaar oud was, begon ik met tekenen en op de basisschool tekende ik al poppetjes met complete harnassen aan. De verhoudingen klopten natuurlijk niet, maar toen dacht ik al: ‘als ik iets wil tekenen dan moet ik het gewoon doen. Ik hoef namelijk alleen maar mijn hand te bewegen.’ Wat ik al na die jaren tekenen opmerkelijk vind? Mijn tekeningen zijn zo gedetailleerd dat je de details met het blote oog bijna niet ziet, maar mijn handschrift is onleesbaar, haha. Mijn droom is om psycholoog of creatief therapeut te worden zodat ik mensen kan helpen. Mensen die zich onbegrepen voelen en willen opgeven. Als creatief therapeut kan ik mijn passie voor tekenen toepassen in mijn werk en iets terugdoen. Ik heb me namelijk vaak ook onbegrepen gevoeld en heb in de put gezeten. Cliënten die moeilijk uit hun woorden komen of helemaal niet praten, zou ik hun gevoel op papier laten tekenen. Een tekening vertelt me dan hoe ze zich voelen. Een andere droom van mij is dat mijn tekeningen en schilderijen in een museum hangen. Als bezoekers die creaties zien dan hoop ik dat ze er iets aan hebben en misschien is het wel confronterend voor mensen om naar te kijken.”

Sander Visser, student Helpende zorg en welzijn (HZW) bij het Alfa-college in Hoogeveen

In onze rubriek Mijn passie lees je persoonlijke verhalen van studenten en medewerkers over wat ze naast hun opleiding en werk bij het Alfa-college doen. Deze rubriek heette eerst Humans of Alfa-college, waarvan achttien verhalen van medewerkers zijn verschenen. Deze verhalen en die van Mijn passie lees je hier.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed